Eerlijk verhaal over de terugkeer van de wolf

coverdewolfterugHet door Kosmos Uitgevers uitgebrachte boek De wolf terug. Eng of enerverend? had op geen beter tijdstip kunnen verschijnen. Het moment waarop het boek in de winkels kwam viel nagenoeg samen met de entree van het roofdier in Drenthe. De vijf wolvenkenners Dick Klees, Erwin van Maanen, Leo Linnartz, Martin Drenthen en Michiel van der Weide gaat in het werk in op zowel de biologie, ecologie en actuele verspreiding (vooral de kaartjes waarop staat afgebeeld waar in Europa roedels en zwervende eenzaten leven zijn erg handig) van de wolf, maar ook op de gevolgen die de komst (en wellicht uiteindelijk zelfs definitieve vestiging) van een van Europa’s grootste roofdieren heeft voor een grotendeels ‘ontwilderd’ land als Nederland. Hoewel de schrijvers hun bewondering voor de wolf terecht niet onder stoelen of banken steken, komen ook de zienswijze en soms begrijpelijke angsten van bijvoorbeeld veehouders serieus aan bod.

Ook leuk en interessant, zeker voor iemand met een historische achtergrond zoals ik, is het hoofdstukje over de geschiedenis van de wolf in onze contreien. Verslagen en documenten wijzen uit dat wolven zich in de middeleeuwen en de nieuwe tijd plaatselijk konden opwerpen tot een serieus gevaar voor de mens. Wel ging het meestal om uitzonderlijke situaties zoals hondsdolle wolven of dieren die uit pure noodzaak op mensen (vooral kinderen en zieken) en landbouwdieren joegen omdat hun natuurlijke prooivoorraden door de oprukkende mens werden gedecimeerd. Bovendien werden de wolvenaanvallen in wreedheid en schaal ruimschoots overtroffen door de haatcampagnes en systematische vervolgingen die de westerse mens lanceerde tegen de voorouders van onze huishonden.

In de laatste twee, wat algemenere hoofdstukken wordt ook nog aandacht besteed aan de terugkeer van andere grote en/of iconische wilde dieren (denk aan soorten als de bruine beer, zeearend, wilde kat, wisent of slechtvalk)  in Europa en Nederland en de zienswijze van de moderne mens op wilde natuur. De over het algemeen heldere en in begrijpelijke taal (biologisch vakjargon wordt grotendeels gemeden) geformuleerde teksten zijn gelardeerd met talloze foto’s, tekeningen en enkele verspreidingskaartjes en grafieken. De wolf terug. Eng of enerverend? is een handzaam, doch informatief boekje dat werkelijkheid en mythe goed van elkaar weet te onderscheiden en een realistisch beeld schetst van de wolf en zijn toekomstige vestigingskansen in Nederland.

Lees ook:Wolf weer terug naar Duitsland
Lees ook:Wolf nadert Nederland met rasse schreden
Lees ook:Beuningse wolf is ook echte wolf
Lees ook:Wolf terug in België
Lees ook:Samenwerking mens en wolf leidde wellicht tot uitsterven neanderthaler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.