Spaanse overheid wil stierenvechten beschermen

Foto en bron: De Morgen‘Artistieke discipline’
De Spaanse premier Zapatero heeft aangekondigd dat stierengevechten voortaan een zaak zijn van het ministerie voor cultuur. De omstreden spektakels worden voortaan beschouwd als “een artistieke discipline en een cultureel product”, een label dat het makkelijker maakt om stierengevechten te gaan subsidiëren en een eventueel landelijk verbod te verhinderen. De zet van Zapatero hangt vrijwel zeker samen met de verkiezingen die op 20 november aanstaande plaats zullen vinden in Spanje. De partij van Zapatero probeert volgens tegenstanders en dierenrechtenactivisten de conservatieve Partido Popular de wind uit de zeilen te nemen. De conservatieven kondigden eerder al aan stierengevechten wettelijk te gaan beschermen als ze aan de macht zouden komen. Het Spaanse ministerie van Cultuur heeft al laten weten dat “nu stierengevechten erkend zijn als een kunst en een cultureel product te zullen werken aan de ontwikkeling en bescherming ervan”. Daarmee doelt het op (nog meer) subsidies. En die zijn broodnodig volgens de sector, want het stierenvechten verkeert in ernstige financiële problemen omdat steeds minder mensen nog zin hebben om hun geld en tijd te spenderen aan deze achterlijke en barbaarse vorm van volksvermaak. Nu al stopt de Spaanse overheid ruim 600 miljoen euro per jaar in de bedrijfstak. Een deel van dat geld komt overigens uit Europese subsidies, gelden die oorspronkelijk zijn uitgekeerd ter ondersteuning van de Spaanse veeteelt. Regionale overheden, steden en gemeenten stoppen de organisatoren van stierengevechten nog eens ongeveer 250 miljoen euro per jaar toe.

Middeleeuwen
Juan Diego, een matador die optreedt als zegsman voor de bond van stierenvechters, verwelkomt het initiatief van Zapatero. “Stierengevechten staan symbool voor het Spaans erfgoed en vormen een belangrijk bestanddeel van onze nationale identiteit”, zei hij. Tegenstanders, zoals Silvia Barquero van PACMA (Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal), doen de stap af als pure nonsens. “De wettelijke bescherming van een barbaars schouwspel als het stierenvechten is een maatregel die ons weer naar de middeleeuwen terugvoert.” Onderzoek heeft uitgewezen dat circa 60 tot 70 procent van de Spanjaarden inhoudelijk weinig van stierengevechten moet hebben. Maar het puur uit nationalistische overwegingen zijn velen het niet eens met een verbod zoals de Catalanen dat uitgevaardigd hebben.

Lees ook:50.000 Spaanse handtekeningen voor verbod op stierenvechten
Lees ook:Catalaanse stemming over verbod op stierengevechten gaat gewoon door
Lees ook:San Sebastian stopt met stierengevechten
Lees ook:Maatregelen Verburg stellen vogelbeschermers ernstig teleur
Lees ook:Geen Europese subsidies voor fokstieren

Eén reactie op “Spaanse overheid wil stierenvechten beschermen

  1. Estefania Pampin Zuidmeer

    De stierenvechtindustrie heeft enorm te lijden onder de economische verliezen die het gevolg zijn van de economische crisis én de groeiende desinteresse in het stierenvechten. De jongere generaties zijn zo goed als niet geïnteresseerd in het stierenvechten en kiezen voor gezondere manieren om zich te entertainen. Ook in Spanje groeit het idee dat dieren op een respectvolle manier behandeld moeten worden. In de afgelopen 3 jaar zijn er 34,25% minder stierengevechten gehouden, een daling van 2.622 (2007) naar 1.724 (2010) stierengevechten dat tevens het laagste cijfer is in de laatste 10 jaar (deze informatie is afkomstig van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken).

    De Spaanse politieke elite (veel politici zijn juist liefhebbers van het stierenvechten) kan wel proberen het stierenvechten te beschermen, echter kunnen ze weinig doen aan de groeiende desinteresse.

    Daarnaast is het belachelijk dat iedere Europeaan via zijn belastinggeld bijdraagt aan het in stand houden van een wrede traditie waar meer dan 70% van de Spanjaarden tegen is! Zeker in deze tijden van crisis kan het geld beter besteden worden in andere sectoren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.