Een visueel meesterwerk

Verzamelobject
Soms zijn er boeken die je gewoon in de kast moet hebben, (naslag)werken die geleidelijk aan de status van een verzamelobject verkrijgen. Een voorbeeld van zo’n uitgave is het door de bekende zoöloge Charlotte Uhlenbroek geredigeerde boek Animal Life (Tirion Natuur). Het is een standaardwerk waarin alle groepen die tezamen het dierenrijk vormen compact beschreven worden. Ook zaken als anatomie, voortplantingsgedrag, de relaties tussen jager en prooi, de verschillende en vaak zeer ingenieuze manieren van voortbeweging, communicatiestrategieën en de werking van zintuigen komen aan bod in deze rijkelijk geïllustreerde pil.

Structuur
Op het eerste gezicht lijkt het boek wat druk en structuurloos, maar als je nader inzoomt op het werk en de materie zie je al snel dat er in werkelijkheid sprake is van een logische, doch zeer originele ordening. In het wat gefragmenteerde uiterlijk schuilt zelfs de kracht van Animal Life. De vele praktijkvoorbeelden verhelderen in veel opzichten de theoretische wetenschap achter de vele verschijningsvormen die de natuur in de praktijk aanneemt. De tekstgedeelten zijn bovendien in heldere en begrijpelijke taal beschreven. Professorsjargon blijft grotendeels afwezig, waardoor het boek ook voor de zoölogische leek een mooie springplank is om dieper in de wereld der dieren te duiken. Betekent dat Animal Life de meer doorgewinterde dierenkenner weinig te bieden heeft? Zeker niet, want het boek bevat genoeg opmerkelijke feiten en casestudies om ook de nieuwsgierigheid van deze lezersgroep te bevredigen. Animal Life is ook een echt plaatjesboek. De levendige teksten worden ondersteund door verbluffend fotomateriaal (de prachtige cover is echt een sublieme afspiegeling van de inhoud), portretten die van de kleurrijke pagina‘s spatten. Denk aan paginagrote platen van jagende en sluipende katachtigen, een insectenverslindende kameleon, de kop van een uit de kluiten gewassen spin, een koperhaai op rooftocht of twee vechtende, goudgele tijgers. Animal Life is een spannende reis langs de ontelbare wonderen van het dierenrijk die je dwingt om op een andere manier naar de wereld om ons heen te kijken. Echt een prachtencyclopedie om tevoorschijn te halen op een verloren, regenachtige zondagmiddag. Uren lees- en kijkplezier zijn gegarandeerd.

Charlotte Uhlenbroek (red.), Animal Life. Een visuele wereldencyclopedie van dieren en hun gedrag, Trion Natuur, 2009. ISBN: 9789052107745

Lees ook:Life: een juweel van een documentaire
Lees ook:Otters uitgezet in Gelderse Poort
Lees ook:Amazonepracht in boekvorm
Lees ook:Animal Life Foundation dient petitie in tegen duivenvergassing
Lees ook:Pinguïnkuiken geboren in Sea Life Scheveningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.