Inca’s dankten landbouwsucces gedeeltelijk aan lamapoep

Foto: Machu Picchu
Bemesting
De Inca’s konden succesvol overleven in het Andesgebergte door lamapoep als mest te gebruiken. Dat beweren Franse wetenschappers in een nieuwe studie. De Inca’s in de legendarische stad Machu Picchu bemestten hun akkers met de uitwerpselen van lama’s, waardoor ze ook op grote hoogte maïs konden telen. Het volk was daardoor niet meer afhankelijk van het zoeken naar voedsel dat in het wild groeide. Dat meldt Physorg.com naar aanleiding van een onderzoek van wetenschappers van het French Institute for Andes Studies.

Analyse
De onderzoekers analyseerden enkele modderlagen in een gebied tussen de ongerepte jungle en de resten van Machu Picchu. De archeologen vonden in het gebied 2700 jaar oude resten van maïsstuifmeel. Dit wijst er volgens hen op dat de Inca’s het stuk land als akker gebruikten. In de modder werden ook bovengemiddeld veel overblijfselen van mijten aangetroffen die zich voedden met de uitwerpselen van dieren. De wetenschappers toonden zelfs een samenhang aan tussen de resten van mijten en de stuifmeelresten. Hoe meer oude maïsstuifmeelkorrels er werden gevonden in een gebied, hoe meer overblijfselen er waren te vinden van mijten die op uitwerpselen afkwamen. De vondst suggereert dat de Inca’s hun akkers vermoedelijk heel bewust bemestten met lamapoep.

Plantenresten
Toch is het bewijs volgens Amerikaanse wetenschappers nog mager. Onderzoekster Christine Hastorf van de Universiteit van Californië stelt dat er ook plantenresten moeten worden onderzocht om definitief te kunnen vaststellen dat de Inca’s de groei van maïs stimuleerden met mest van lama’s. Het is al langer bekend dat de inca’s lama’s hielden. De dieren werden in ieder geval gebruikt om spullen te vervoeren. Ook werden lama’s waarschijnlijk benut als een bron van vlees en wol.

Lees ook:Lijst van zeven natuurwonderen bekendgemaakt
Lees ook:Grote fossielenschat gevonden in Californische canyon
Lees ook:Eeuwenoude bijenkorven gevonden in Israël
Lees ook:Mogelijk nieuwe dinosauriër ontdekt
Lees ook:Reuzenkameel ontdekt op de Noordpool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.