Nederlandse vogelliefhebbers tellen 194.581 vogels

Tijdens de jaarlijkse vogelteldag hebben liefhebbers door heel Nederland in totaal 194.581 vogels gespot. De spreeuw (zie foto) was de meeste getelde soort met 66.723 waarnemingen. Door de regen vlogen er dit jaar minder vogels dan normaal, zo liet Vogelbescherming Nederland weten. Er werden wel diverse bijzondere vogels gezien zoals de visarend, roodkeelpieper en kuifaalscholver. De vogels werden geteld door duizenden vogelaars vanuit circa 115 kijkposten in Nederland. Na de spreeuw, waren de vink (22.820) en de graspieper (17.903) de meest geziene vogels. Vorig jaar werd de graspieper het vaakst gespot. Toen werden er ook veel meer vogels geteld, namelijk 321.563. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er rond deze tijd van het jaar veel spreeuwen in het land. Dit komt doordat vogels die hier gebroed hebben en hun jongen gezelschap krijgen van spreeuwen uit Scandinavië en Oost-Europa. Deze vogels zijn vooral naar Nederland gekomen om de strenge winter in hun noordelijker gelegen thuislanden te ontvluchten. Ondanks de vele regen, bleef het laagterecord van 90.000 vogels uit 1999 uit. De massale vogeltelling wordt door Vogelbescherming Nederland gecoördineerd als onderdeel van de Euro Birdwatch, waaraan maar liefst veertig Europese landen meedoen.

Lees ook:Onderzoek moet achteruitgang spreeuw remmen
Lees ook:Twee zeldzame roze spreeuwen gezien in Nederland
Lees ook:Spreeuw meest getelde vogel op Nederlandse vogelteldag
Lees ook:Foto’s moeten helpen bij tellen van spreeuwen
Lees ook:Natuurhistorisch Museum Rotterdam wijdt expositie aan spreeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.