Dolfijnen uit Taiji naar winterspelen Sotsji

TuimelaarsVermaak
Enkele overlevenden van de recente dolfijnenslachting in de baai van het Japanse Taiji zullen binnenkort hun opwachting maken in Sotsji. De dieren, die waarschijnlijk hebben moeten aanzien hoe directe familieleden vlak voor hun neus op bloederige wijze werden afgeslacht, moeten als slaven van de commercie de bezoekers van de Olympische Winterspelen gaan entertainen. De dieren zullen niet alleen hun opwachting maken in shows die plaatshebben in het gloednieuwe en perdure aquarium dat speciaal voor het sportevenement is gebouwd, maar moeten ook na afloop van de Spelen toeristen naar het Russische oord blijven lokken. Eerder werden langs de Russische oostkust ook al twee orka’s gevangen die bestemd zijn voor Sotsji. Volgens Russische media zal op 4 februari, drie dagen voor de officiële opening van de Winterspelen, een dolfijn samen met een atleet die de Olympische vlam draagt een stukje zwemmen in het bassin van het waterpark.

Tunnelvisie
Naast de gedwongen ‘verhuizing’ van mensen uit voor de Spelen gepimpte delen van Sotsji, de houding ten opzichte van homo’s en dissidenten in Rusland en de vernietiging van natuur en milieu die gepaard zijn gegaan met de toewijzing van het evenement aan Sotsji, zou je toch denken dat er voldoende reden is om met een grote boog om de Olympische Winterspelen van dit jaar heen te lopen. Maar niets van dat alles. Van profsporters hoef je op het vlak van sociaal en maatschappelijk engagement sowieso weinig te verwachten, want buiten een paar positieve uitzonderingen zoals Mohammed Ali of Romario lijden die meestal aan een chronische vorm van tunnelvisie waarbij alle aandacht uitgaat naar winnen en het veroveren van eremetaal. Soms komt er wel een kritische piep, maar die wordt meestal snel in de kiem gesmoord door blinde ambitie. En niet deelnemen is natuurlijk al helemaal geen optie.

Offers
Ook de Nederlandse sportfanaat zal zich, begeleid door de strontvervelende tonen van een fout dweilorkest, ongetwijfeld weer overgeven aan de collectieve massahysterie die onlosmakelijk is verbonden met het alleen in Nederland grote en ongemeen populaire wedstrijdschaatsen. En waar de internationale politiek tenminste nog een beetje een statement maakt door veelal een ‘lichte’ delegatie naar Sotsji te sturen, reizen wij natuurlijk af met zowel de premier als het koninklijk paar. Volgens Rutte ‘om de dialoog aan te gaan’, maar in werkelijkheid natuurlijk om de Russen niet weer tegen de haren in te strijken en de lucratieve economische banden tussen beide staten te blijven koesteren. Een missie die blijkbaar wel honderden dode zeezoogdieren en meerdere gemolesteerde homo’s waard is.

Lees ook:Zwerfdieren moeten wijken voor Olympische Winterspelen
Lees ook:Zwerfhonden Sotsji afgemaakt
Lees ook:Perzisch luipaard terug in Kaukasus
Lees ook:Tijgerwelpen opgevoed door witte herder
Lees ook:Jaguar gedood bij olympische ceremonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.