Nederlander ziet eland, zwarte ooievaar en steur graag terug

De zwarte ooievaar die weer broedt in Nederland, de steur die als vanouds paait in de Rijn, of een eland die plotseling opduikt tijdens een boswandeling: als het aan de gemiddelde Nederlander ligt dan zijn deze uit Nederland verdwenen diersoorten binnen vijftig jaar weer terug. Dit blijkt uit een enquête die het Wereld Natuur Fonds heeft laten uitvoeren vanwege het vijftigjarig jubileum. In het onderzoek is gevraagd welke van de uit Nederland verdwenen diersoorten (zwarte ooievaar, steur, eland, Europese lynx en wolf) binnen vijftig jaar zouden mogen terugkeren. Roofdieren als de Europese lynx en de wolf stuiten op wat meer verzet. Van ruim 30 procent mag de wolf wegblijven. Toch is een deel ook positief: 32 procent (lynx) en 26 procent (wolf) zou de terugkeer van deze in Nederland uitgestorven dieren ‘best leuk’ vinden of zelfs toejuichen. Opvallend is dat vrouwen vaker enthousiast zijn over de herintroductie van de wolf, de eland en de zwarte ooievaar dan mannen. Maar liefst 90 procent van de WNF-donateurs juicht de terugkeer van de zwarte ooievaar toe, tegenover 77 procent van de niet-donateurs. Jongeren lopen minder warm voor de steur, de oervis die in de vorige eeuw in Nederland is uitgestorven (49 procent versus 70 procent voor de leeftijdsgroep 30 jaar en ouder). Ouderen, dus mensen vanaf 60 jaar, zijn juist minder positief over de eland (57 procent) tegenover 68 procent jonger dan 60.

Bron: Wereld Natuur Fonds

Lees ook:Steur opnieuw uitgezet in Nederland
Lees ook:Steuren vergelijken met nieuwe zoekkaart
Lees ook:Steur terug in Nederland
Lees ook:Nederlanders verdeeld over komst wolf
Lees ook:Steur gevonden in Westerschelde

3 reacties op “Nederlander ziet eland, zwarte ooievaar en steur graag terug

  1. Helders

    Jullie zien deze dieren graag terug en dan nog meer ellende in de oostvaarders plassen .

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Niet per definitie. De terugkeer van met name de wolf en in iets mindere mate de lynx zou die ellende juist grotendeels oplossen. In plaats van dieren die in de wintermaanden van de honger omkomen of afgeschoten moeten worden, zouden de roofdieren de populaties grazers onder controle houden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jules Vismale

    Ik zou liever zien dat de zwarte ooievaar, steur, zalm, forel, eland, wisent, lynx en wolf dit jaar nog terugkomen in Nederland in plaats van over 50 jaar! Helaas passen de Alpenmarmot, gems, steenbok en veelvraat minder goed in ons vlakke land en of de bruine beer zou mogen terugkeren dat is een vraag die ik niet per definitie durf te beantwoorden. Toen de wolf in 2011 opdook bij de Veluwe waren de meeste reacties van de mensen overwegend positief, op “Roodkapjes”, grootmoeders, jagers en sommige boeren natuurlijk na! Als de mensen zichzelf hier ook enigzins intomen dan komt het met deze dieren vast wel goed daar je ze in Nederland alleen in dierentuinen kan aantreffen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.