Cleopatra vermoedelijk niet bezweken aan slangenbeet

175px-Kleopatra-VII_-Altes-Museum-Berlin1De beroemde Egyptische koningin Cleopatra liet zich niet bijten door een Egyptische cobra, maar pleegde zelfmoord door een giftig drankje achterover te slaan. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie. Cleopatra beroofde zichzelf volgens onderzoekers van de Universität Trier van het leven door een mengsel van opium en giftige planten tot zich te nemen. Tot nu toe werd aangenomen dat de Egyptische koningin zelfmoord pleegde door zich te laten bijten door een cobra. Maar volgens historicus Christoph Schäfer is dat onwaarschijnlijk, omdat een slangenbeet zou hebben geleid tot een zeer langzame en onprettige dood. “Cleoptra was beroemd vanwege haar schoonheid en wilde zich waarschijnlijk niet blootstellen aan een langzame dood die haar onherkenbaar zou misvormen”, verklaart Schäfer. De Duitse wetenschappers hebben de dood van Cleopatra gereconstrueerd doormiddel van historisch literatuuronderzoek en interviews met slangenexperts. “Vermoedelijk nam ze een cocktail van opium, monnikskap en gevlekte scheerling”, aldus Schäfer. “Dat was vroeger een bekende drank die snel tot een pijnloze dood leidde. Zelfmoord door een slangenbeet zou dagen hebben geduurd en zou vooral erg pijnlijk zijn geweest.”

Bron: Abenteuer Wissen

Lees ook:Luipaardschildpad krijgt met 3D-printer gemaakt kunstschild
Lees ook:Nepalees bijt cobra dood
Lees ook:Cobra van Made gevonden
Lees ook:Miljoenen hondenmummies ontdekt in Egyptische dodenstad Saqqara
Lees ook:Georgina Verbaan Coolste Bontgenoot

Eén reactie op “Cleopatra vermoedelijk niet bezweken aan slangenbeet

  1. max

    Tja, het kan zo zijn als nu wordt gemeld, namelijk dat Cleopatra er niet voor gekozen zou hebben om een langzame en misvormende dood te sterven. Klinkt plausibel.
    Het argument dat dit ook zo zou zijn vanwege haar schoonheid, vind ik daarentegen toch wat dubieus. Cleopatra was ongetwijfeld een innemende, intelligente en ook machtige vrouw, zodanig dat C. Julius Caesar voor haar viel en later Marcus Antonius ook, maar over haar schoonheid lopen de meningen echter uiteen. Haar beeltenis op (zeldzame) munten toont nou niet bepaald een gezicht van een schoonheid.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.