Klimmende adders jagen op vogelkuikens

Europese adders (Vipera berus) zijn slangen die zich meestal voeden met kleine zoogdieren (hoofdzakelijk muizen). Maar ook amfibieën, andere reptielen en vogels staan soms op het addermenu. De makers van de Britse natuurreeks Springwatch  kregen dit jaar maar liefst twee staaltjes van opmerkelijk adderjachtgedrag voor de lens. In het eerste filmpje was te zien hoe een mannetjesadder een puttersnest inkroop en met succes een van de jonge vogeltjes verschalkte. Het tweede geval betrof een addervrouw die het gemunt had op een merelkuiken. De vadervogel kweet zich echter uitstekend van zijn taak en wist de gifslang met een gezonde portie vechtlust en agressief machtsvertoon weg te jagen. Het is bekend dat adders in struiken kunnen klimmen en zich incidenteel laven aan jonge vogels, maar dergelijk gedrag is toch vrij zeldzaam en volgens mij ook nog niet zo vreselijk vaak op film vastgelegd.

Lees ook:Oude bekenden
Lees ook:Jonge adders gespot bij Doorn
Lees ook:Helft Nederlandse natuurgebieden lijdt onder verdroging
Lees ook:Werken voor de natuur
Lees ook:Nederlandse adderpopulatie nog steeds kwetsbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.