Pakistaanse vissers redden jonge walvishaai

Foto: WNF Pakistan

Voor de Pakistaanse kust hebben lokale vissers een jonge walvishaai bevrijd uit vissersnetten. De kapitein van het schip dat de jonge walvishaai aantrof, Ali Akbar, is een van de 75 vissers die door WNF-Pakistan is getraind om grote zeedieren veilig uit netten te bevrijden. Eerder hebben de vissers ook al walvishaaien van grotere formaten bevrijd, maar een succesvolle redding van een jonkie is een uitdaging. Vaak overlijden jonge dieren door verstikking in de netten. Gelukkig kon deze haai van 2,30 meter (niet veel groter dan het geboorteformaat) ongedeerd worden bevrijd. Eergisteren was het internationale Walvishaaidag en stonden de vriendelijke oceaanreuzen even in de schijnwerpers. De walvishaai is een zachtaardige reus die een lengte van achttien meter kan bereiken. De grootste vissen ter wereld eten vrijwel alleen plankton en zijn volkomen ongevaarlijk voor de mens. Hoewel de walvishaai internationaal beschermd is, wordt er toch veel gevist op de dieren omwille van hun vlees, olie en vinnen. Hoewel verantwoord ecotoerisme een financiële bijdrage kan leveren aan de bescherming van walvishaaien, vormt ongereguleerd toerisme op sommige plaatsen ook een probleem. Dieren kunnen gestoord worden tijdens het foerageren of gewond raken door aanvaringen met boten. De Pakistaanse tak van het WNF is in 2012 begonnen met het Observer Programme. In het kader van dit programma krijgen vissers training om dieren die onbedoeld in de netten terechtkomen succesvol te kunnen bevrijden. Sinds de start van het programma zijn al 61 walvishaaien op deze manier gered.

Lees ook:Broedplaats van walvishaaien ontdekt
Lees ook:Grote walvishaai belandt in Chinese visnetten
Lees ook:Walvishaai brengt veertienduizend euro op
Lees ook:Borneose orang-oetans ernstig bedreigd
Lees ook:Walvishaaien wellicht groter dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.