Theorie van krimpende vissen aan test onderworpen

Foto: Universiteit van Bergen
Guppies
overbevissing leidt niet alleen tot een daling van het aantal vissen, maar zou ook zorgen voor een afname van de gemiddelde lengte van commercieel beviste soorten. Dat is althans een theorie die meerdere ecologen aanhangen. Noorse wetenschappers gaan nu onderzoeken of er een kern van waarheid in de theorie van de krimpende vissen schuilt. De onderzoekers van de Universiteit van Bergen zullen gedurende een periode van enkele jaren steeds de grootste vissen uit een populatie guppies in hun laboratorium verwijderen. Op die manier willen ze achterhalen op welke manier overbevissing de ontwikkeling en het gedrag van vissen beïnvloedt.

Evolutionaire aanpassing
Volgens veel biologen blijven vissen namelijk bewust kleiner als ze intensief worden bejaagd. Grote vissen lopen immers ook het meeste risico om in de alomtegenwoordige visnetten verstrikt te raken. Het kleiner worden kan dus een evolutionaire strategie zijn tegen overbejaging. “Er zijn duidelijke aanwijzingen dat vrijwel alle commerciële vissoorten momenteel krimpen”, verklaart onderzoeker Carl Lundin. “Wij willen met ons experiment dan ook achterhalen of die krimp primair veroorzaakt wordt door genetische factoren of louter een reactie is op de veranderde omgevingsfactoren.”

Betere bescherming
Als ook de genen van vissen worden beïnvloed door overbevissing, zullen toekomstige generaties vermoedelijk klein blijven, ook als ze in een omgeving zonder overbevissing leven. De resultaten van het onderzoek zijn dan ook vooral van belang voor de bescherming van vissoorten. Volgens de wetenschappers zou de krimp van vissen mogelijk kunnen worden tegengegaan door de paaigronden van de dieren veel beter en effectiever te beschermen. “Als we in twintig tot dertig procent van deze gebieden niet zouden vissen, zouden we het probleem van krimpende vissen misschien al kunnen vermijden”, stelt Lundin.

Bron: BBC News

Lees ook:Krimpende vissen en bar winterweer
Lees ook:Vissen worden kleiner door klimaatverandering
Lees ook:Vissenlarven raken verslaafd aan plasticdeeltjes
Lees ook:Sahara bood ooit onderdak aan talloze vissoorten
Lees ook:Vissen lijden onder geluidsoverlast op het water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.