Brazilië zet groene geloofwaardigheid op het spel met nieuwe boswet

Huis van Afgevaardigden
Brazilië: het thuis van de Amazone en een immens grote hoeveelheid planten en dieren. Maar de Braziliaanse biodiversiteit wordt steeds meer een anachronisme in een wereld van ongeremde menselijke expansie. Het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden heeft namelijk ingestemd met een nieuwe boswet die grootschalige houtkap in de Amazone mogelijk maakt. Natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF), vinden dat Brazilië daarmee zijn positie als wereldleider op het gebied van natuurbehoud en het tegengaan van klimaatverandering verkwanselt. Het Huis van Afgevaardigden ging in de nacht van dinsdag 24 mei op woensdag 25 mei met overweldigende meerderheid – 410 stemmen voor en 63 stemmen tegen – akkoord met de nieuwe boswet. De wet bepaalt per regio hoeveel oppervlakte van een perceel bebost moet blijven. Momenteel is dat in de Amazone tachtig procent en in de Cerrado (Braziliaanse graslanden) slechts twintig procent. De nieuwe wet maakt het mogelijk om op veel grotere schaal wouden te kappen. Bovendien biedt de nieuwe boswet amnestie aan boeren die de afgelopen jaren illegaal stukken land kaal kapten.

Voortouw
Het WNF vreest dat de nieuwe wet niet alleen desastreuze gevolgen zal hebben voor de Braziliaanse bossen, maar ook voor het uitsterven van soorten, bescherming van de waterkwaliteit en het tegengaan van de wereldwijde klimaatverandering. “Deze wet haalt in een klap al het Braziliaanse beleid op het gebied van natuurbehoud van de afgelopen veertig jaar onderuit”, zegt Johan van de Gronden, directeur WNF. Zeker de afgelopen jaren nam het land het voortouw waar het ging om de ombouw naar een groene economie, de bescherming van soorten en de ontwikkeling van scenario’s om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien boekte het land goede resultaten bij het terugdringen van de nationale ontbossing. De nieuwe boswet zou volgens voorstanders nodig zijn om verdere economische ontwikkeling door de aanleg van landbouwgronden in Brazilië mogelijk te maken. Studies van het WNF in Brazilië wijzen echter uit dat deze economische ontwikkeling ook mogelijk is door het huidige arsenaal aan landbouwgrond optimaler te benutten en de opbrengst per hectare te verhogen. Ook is berekend dat de nieuwe wet 25 miljard ton extra CO2-uitstoot oplevert. En dat terwijl Brazilie in de Verenigde Naties heeft beloofd om de broeikasuitstoot van het land in 2020 met 1 miljard ton terug te brengen.

Teken aan de wand
Afgelopen week werd een voorproefje zichtbaar van de mogelijke consequenties van de nieuwe boswet. Uit onderzoek bleek dat in het Braziliaanse deel van de Amazone het afgelopen jaar bijna zes keer zo veel bomen tegen de vlakte gingen dan in het jaar daarvoor. In de deelstaat Mato Grosso, waar veel vee wordt gehouden en soja wordt verbouwd, werd in de afgelopen april zelfs meer land ontbost dan in het hele voorafgaande jaar. Grote stukken bos worden in rap tempo kaalgeplukt, bijvoorbeeld door een dikke ketting tussen twee tractoren te spannen en vervolgens vol het gas in te drukken. Deskundigen vermoeden dat veel boeren vast een voorschot nemen op de invoering van de nieuwe boswet die hun illegale praktijken legaliseert. Het is dus duidelijk dat Brazilië zijn geloofwaardigheid als groene wereldleider verliest door deze wet aan te nemen. Natuurbeschermingsorganisaties zetten de komende maanden alles op alles om de Braziliaanse Senaat, die de wet moet bekrachtigen, tot inkeer te brengen. Mocht dat niet lukken, dan is de hoop gevestigd op de Braziliaanse president Dilma Rousseff, de laatste persoon haar veto kan uitspreken over de wet. Wie zelf een bijdrage wil leveren aan het tegengaan van de wereldwijde ontbossing, koopt papier- en houtproducten met het FSC-keurmerk.

Lees ook:Greenpeace in actie tegen ontbossing in Brazilië
Lees ook:Greenpeace lanceert nieuwe internetcampagne om Amazonewoud te redden
Lees ook:Omstreden Braziliaanse boswet aangenomen
Lees ook:Amazonebossen in noorden van Brazilië blijven krimpen
Lees ook:Ontbossing Amazonegebied flink toegenomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.