Professor: ‘klimaatverandering op de lange termijn is een feit’

Feiten en fabels
Na twee koude winters op rij en na de kritische geluiden die de laatste jaren over het klimaatpanel van de Verenigde Naties naar buiten zijn gekomen, zijn veel mensen sceptisch over klimaatverandering. Toch is het zeker dat het klimaat verandert. Het kan alleen wel een tijdje duren voordat de concrete gevolgen zich in de dagelijkse praktijk openbaren. Dat is de boodschap van de Nederlandse professor klimaatverandering Pier Vellinga (Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit Amsterdam) in zijn boek Klimaatverandering, hoezo klimaatverandering, dat deze week uitkomt. In het boek zet hij feiten, fabels en vragen over klimaatverandering op een rij en gaat hij aan de hand van wetenschappelijke argumenten op het complexe en veelbesproken onderwerp in. Zo wil hij mensen stimuleren om over klimaatverandering na te denken en te discussiëren.

Zonneactiviteit
Vellinga legt uit dat de recente opwarming van de aarde niet eenvoudig af te doen is met zonneactiviteit en dat koolstofdioxide en methaan wel degelijk een opwarmende werking hebben. “Op korte termijn zullen we er in Nederland niet zoveel last van hebben”, zegt Vellinga. “De aarde warmt de komende honderd jaar zo’n twee tot zes graden op. De natuur zal moeite hebben om zich zo snel aan deze verandering aan te passen, maar we kunnen in Nederland bijvoorbeeld wel de dijken verhogen en zo de problemen vanuit menselijk oogpunt nog enige tijd het hoofd bieden.”

Morele verantwoordelijkheid
De vraag of het zinvol is om maatregelen te treffen, hangt volgens Vellinga af van het gehanteerde perspectief: “Je kunt het probleem vanuit economisch oogpunt bekijken: pas als de schade van klimaatverandering meer kost dan de maatregelen om het te voorkomen, loont het om er wat aan te doen. Maar je kunt ook een moreel kader hanteren. De zware effecten zijn waarschijnlijk pas voelbaar over tientallen jaren. De volgende generaties krijgen hiermee te maken. De vraag is of we nu al willen ingrijpen om dat straks te voorkomen of de verantwoordelijk juist afschuiven op de mensen die nu nog niet geboren zijn of nog geen politieke stem hebben.” Dat de klimaatverandering ooit dramatische gevolgen zal hebben als we op dezelfde voet doorleven, staat volgens Vellinga zo goed als vast. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer de nadelige gevolgen zich prominent gaan openbaren.

Lees ook:Klimaatverandering bedreigt meer soorten dan gedacht
Lees ook:Natuurbescherming alleen is niet genoeg
Lees ook:Keizerspingüin in zwaar weer door klimaatverandering
Lees ook:‘Mens zal over een eeuw uitgestorven zijn’
Lees ook:Klimaatverandering raakt vooral rijkste natuurgebieden erg hard

Eén reactie op “Professor: ‘klimaatverandering op de lange termijn is een feit’

  1. Herman Vruggink

    Vellinga wil mensen stimuleren om over klimaatverandering na te denken en te discussiëren. Dan begint hij al verkeert om de 2 tot 6 gaden opwarming als voldongen feit te presenteren. Voorlopig is er nog niets dat daar op wijst. Overigens smokkelt hij er nu opeens 11 jaren bij door over de komende honderd jaar te gaan praten in plaats van 6 graden in het jaar 2100 wat tot nu toe gebruikelijk bij alarmisten. Indien van opwarming sprake is dan zal de komende 10 jaar er sprake moeten zijn van tenminste 0,15 graad verhoging, wat t.o.v. de laatste 10 jaar al spectaculair is. Blijf meten en onderzoeken: dan zullen we het er in 2020 wel eens over hebben. Het punt is niet dat mensen de gevolgen van 2 tot 6 graden in 89 jaar onderschatten maar dat de meeste mensen met gezond verstand de 2 tot 6 graden niet zo maar als zoete koek slikken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.