Japan legt walvisjacht stil

Japan heeft de jaarlijkse walvisvaart uit veiligheidsoverwegingen opgeschort. Aanleiding zijn volgens de Japanse propagandisten de acties van Sea Shepherd. Activisten jagen de Japanse walvisvloot al maanden op en belemmeren het werk van de schepen met bootjes. Zo proberen ze te voorkomen dat de walvissen worden geharpoeneerd. Japan zegt dat de veiligheid van de bemanning van de walvisschepen niet kan worden gegarandeerd. Organisaties als Sea Shepherd en Greenpeace zeggen dat de Japanse vangst consumptieve doeleinden heeft. Volgens Greenpeace stoppen de Japanners dit jaar vroeger met de jacht, omdat de voorraad walvisvlees in Japan op het moment groter is dan de vraag. “Ze geven de acties van Sea Shepherd als reden, maar het overschot aan walvisvlees is de echte oorzaak.” Welke oorzaak ook primair ten grondslag ligt aan het Japanse besluit, het is in ieder geval een zegen voor de dwerg- en gewone vinvissen die nu niet het slachtoffer worden van een wrede, archaïsche en volstrekt overbodige klopjacht. Japanse walvisvaarders doden per jaar honderden walvissen, naar eigen zeggen voor onderzoek. De beperkte jacht op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden is immers toegestaan. De commerciële walvisvangst is sinds 1986 wereldwijd verboden.

Lees ook:Sea Shepherd zit Japanse walvisvaarders opnieuw dwars
Lees ook:Japanse ambassadeur beklaagt zich bij Nederland
Lees ook:Japanners stoppen eerder met walvisjacht
Lees ook:Australië klaagt Japan aan om walvisjacht
Lees ook:Japan gaat walvisvaart hervatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.