Koralen op sterven na dood

Uitslaande brand
Toenemend zure oceanen en verder stijgende watertemperaturen zullen tegen het eind van deze eeuw koraalriffen wereldwijd de das omdoen, zo wijst nieuw onderzoek uit. De voorspelde toename van de CO2-concentratie tot 450 parts per million (ppm) in het jaar 2050 zal koraal voorbij het punt van afsterven brengen. In de volgende decennia zullen waarschijnlijk alle soorten uitsterven, zegt een internationale onderzoeksgroep van 24 koraalexperts, verbonden aan diverse vooraanstaande universiteiten en overheden. “De keuken staat al in lichterlaaie en het vuur verspreidt zich ras door het huis”, zegt Alex Rogers van de Zoological Society of London. “Als we snel en kordaat in actie komen, kunnen we het tij misschien nog keren voor de schade onomkeerbaar wordt.”

Verzuring
De oceanen absorberen grote hoeveelheden CO2 die vrijkomen door de consumptie van fossiele brandstoffen en zijn derhalve van vitaal belang voor een gezond leefmilieu. Maar dat proces gaat ook gepaard met verzuring van het oceaanwater. Allerlei organismen die over kalkskeletjes beschikken, zoals schelpdieren, koraal en verschillende soorten plankton, hebben toenemende moeite te overleven in het nieuwe, zure milieu.

Klimaatcongres
Tijdens een groot wetenschapscongres in maart, waarvan de conclusies twee weken geleden zijn gepubliceerd, hebben 2.500 klimaatexperts invloedrijke wereldleiders opgeroepen dergelijke ecologische bedreigingen sterker mee te wegen tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen, waar tijdens de grote klimaattop in december dit jaar over uitstootverlagingen wordt beslist. “Als wij toestaan dat het CO2-niveau de 450 ppm bereikt, wat tot nog toe wordt gezien als het meest optimistische scenario voor Kopenhagen, zullen we ’s werelds koraalriffen al op het pad van degeneratie en uiteindelijk uitsterven hebben gebracht”, zo zegt John Veron, een Australische zeebioloog.

Breekpunt
Volgens de onderzoeksgroep, die gisteren in Londen bijeenkwam, is 320 ppm de uiterste veilige grens voor koraal – en vormt een concentratie van 360 ppm het definitieve omslagpunt. De huidige CO2-concentratie ligt echter al in de buurt van de 390 ppm en stijgt bovendien elk jaar met 2,1 volumedelen CO2. Tijd voor actie en serieuze maatregelen dus. Het is echter de vraag of de apostelen van het economisch gevoede vooruitgangsdenken bereid zijn om nu eens een keer categorisch voor de natuur te kiezen.

Bronnen: Nu.nl, Zoological Society of London

Lees ook:Oceanen verzuren in rap tempo
Lees ook:Oceanen verzuren in rap tempo
Lees ook:Gevaarlijke drie-eenheid bedreigt oceanen
Lees ook:Nieuwe bedreiging voor koraalriffen ligt op de loer
Lees ook:Luchtbrug voor kikkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.