Klonen van mammoet weer een stapje dichterbij

MammoetskeletHet tot leven wekken van prehistorische giganten leek lange tijd voorbehouden aan fictieve filmpersonages, maar volgens wetenschappers is het klonen van mammoeten ook in de echte wereld weer een stapje dichterbij gekomen. De reden: de volledige DNA-volgorde van de uitgestorven diersoort is gereconstrueerd. Het genoom van de mammoet is in kaart gebracht op basis van DNA-onderzoek op twee fossielen (waaronder de resten van een 45.000 jaar oud dier) die zijn opgegraven in Rusland. Een dier werd gevonden in Siberië, het andere (dat pas 4300 jaar geleden het loodje legde) op het eiland Wrangel. Vooral het DNA van de eilandbewoner, waarschijnlijk een van de laatste vertegenwoordigers van zijn soort, vertoonde tekenen van inteelt. Die genetische degeneratie werd veroorzaakt door het kleine aantal mammoeten dat nog over was. Met de reconstructie van het DNA willen de onderzoekers meer inzicht verschaffen in de eigenschappen die  mammoeten onderscheidden van olifanten. Het is volgens onderzoeker Hendrik Poinar ook niet uitgesloten dat e wolharige mammoet ooit kan worden gekloond met behulp van de gereconstrueerde DNA-volgorde.

Lees ook:Mammoet niet uitgestorven door inteelt
Lees ook:Wetenschappers willen kruising tussen olifant en mammoet tot leven wekken
Lees ook:‘Antivriesbloed’ beschermde mammoet tegen extreme kou
Lees ook:Mammoet komt mogelijk weer tot leven door doorbraak gentechniek
Lees ook:Nederlandse otterpopulatie groeit nauwelijks

Eén reactie op “Klonen van mammoet weer een stapje dichterbij

  1. Jules Vismale

    In de tekenfilmserie ‘Tarzan, Lord of the Jungle’ (1976-1978) kwam in de episode ‘Tarzan and the Graveyard of the Elephants’ eveneens een reusachtige mammoet voor die alleen in het verkeerde tijdperk en plek was beland! Deze mammoet werd echter door een Afrikaans jagersvolk, die op olifanten joegen voor het ivoor, als een god beschouwd en hij heette Ben-Tor.
    Helaas bleek deze mammoet, die werd misbruikt om gewetensvolle en onschuldige mensen onder dat volk te onderdrukken, veel te gevaarlijk om onder mensen te leven. Tarzan was in deze animated series echter een groot dierenvriend, hij had zelfs een aapje, N’kima, en hij wilde Ben-Tor wegjagen met hulp van diens soortgenoten (?) en dus gewone olifanten. De olifanten vernietigden onder bevel van Tarzan de brug die Ben-
    Tor naar diens schuilplaats leidde waarna de mammoet verplicht was om weer in de natuur te gaan leven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.