Categorie: "Dierenvideo’s"

Jachtluipaard springt in jeep tijdens safari in de Serengeti

Veel dichter dan de toeristen in deze video kun je niet in contact komen met een van de fraaiste iconen van de Afrikaanse wildernis. Tijdens een safari in de Tanzaniaanse Serengeti trok het voertuig waarin ze zaten de aandacht van een drietal jachtluipaarden. Terwijl de toeristen genoten van het dier dat op de motorkap klom, sloop een ander dier aan de achterzijde stiekem de jeep binnen.

Bijzonder filmpje toont paring diepzeehengelvissen

Illustratie: Caulophryne jordani

Diepzeehengelvissen zijn creaturen die bij voorkeur rondzwemmen in de diepe krochten van de oceaan. De kans dat je ze ooit in levenden lijve ontmoet is dan ook nihil, zeker omdat de vissen meestal snel sterven als ze naar de oppervlakte worden gebracht. Een recentelijk gemaakte video biedt echter een interessant inkijkje in het leven en paringsgedrag van diepzeehengelvissen van de soort Caulophryne jordani. De beelden, die door Kirsten en Joachim Jakobsen (Rebikoff Foundation) zijn gemaakt en vrijgegeven zijn via Science Magazine, laat zien hoe twee exemplaren paren.

Gorilla loopt op twee benen om handen schoon te houden

Het feit dat wij op twee benen lopen en andere apen meestal ook hun knokkels op de grond hebben als ze zich voortbewegen, wordt vaak gebruikt als een bevestiging van onze superioriteit over andere primaten. De achttienjarige gorilla Louis, die woont in de Amerikaanse Philadelphia Zoo, beweegt zich echter ook moeiteloos op twee benen voort als de situatie daarom vraagt. Kijk maar eens naar deze video. De mensaap doet het vooral als hij smakelijke hapjes zoals een paar tomaten in zijn handen heeft. De reden: Louis wil zijn voedsel en handen graag te allen tijde brandschoon houden. Hij loopt ook langdurig op twee benen als de grond van zijn buitenverblijf modderig is.

Nieuwsgierige keizerspinguïns bestuderen camera

Foto: NSF/Josh Landis, Wikimedia Commons/publiek domein

Een Australische researcher heeft bijzondere beelden gemaakt van keizerspinguïns op Antartica. De researcher had de camera op het ijs laten liggen. Het duurde daarna niet lang voordat twee pinguïns polshoogte kwamen nemen en het vreemde object uitgebreid inspecteerden.

Zeeschildpadden trekken massaal naar Indiaas strand om eieren te leggen

Het Indiase Rushikulya-strand vormde afgelopen zaterdag het decor van een indrukwekkende gebeurtenis. Tientallen vrouwelijke zeeschildpadden kwamen er het land op om hun eieren te leggen. Het fraaie natuurtafereel wordt mooi in beeld gebracht in deze video. De reptielen keren jaarlijks terug naar deze plek om nageslacht voort te brengen.

Zeekat zet stekels op vanuit het niets

Foto: Richard Ling, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

De zeekat Sepia apama heeft normaliter een gladde huid. Tot het weekdier zich bedreigd voelt. Dan verschijnen op de huid razendsnel en schijnbaar vanuit het niets driedimensionale stekels die hij zeker een uur overeind kan houden. De stekels zorgen ervoor dat de zeekat – die tot de familie der inktvissen behoort– wat wegheeft van koraal en letterlijk één wordt met zijn omgeving. Is het gevaar geweken? Dan verdwijnen de stekels nog sneller dan ze gekomen zijn en zwemt de zeekat rustig weg. Het tafereel is vastgelegd op video en recentelijk nader onderzocht door een wetenschapsteam onder leiding van onderzoeker Paloma Gonzalez-Bellido. De truc van de zeekat is te herleiden naar spieren in de papillen, de officiële naam voor de ‘stekels’. Die spieren doen iets wat we voornamelijk kennen van kokkels en andere tweekleppigen. De spieren trekken bij dreiging samen en ontspannen pas zodra er een chemisch signaal in de vorm van een neurotransmitter vrijkomt.

Filmpje van geboorte octopus is internethit

Foto: Virginia Aquarium & Marine Science Center

Octopussen zijn in veel opzichten aparte en bewonderenswaardige dieren. Het zijn veruit de intelligentste weekdieren op aarde (cognitief staan ze minstens op hetzelfde niveau als honden), terwijl ze door het ontbreken van een skelet ook de kunst verstaan om zich in de kleinste spleten te wurmen. Daarnaast kunnen de meeste soorten ook nog van kleur veranderen. Dat die laatste eigenschap aangeboren is, blijkt wel uit deze video die is geschoten in het Amerikaanse Virginia Aquarium & Marine Science Center. De beelden tonen de geboorte van een Octopus briareus. Het beestje kruipt schijnbaar moeiteloos uit zijn ei – dat deel uitmaakt van een grotere collectie eieren die nog niet zijn uitgekomen en samen de vorm van een bloem aan lijken te nemen. Het spierwitte lijfje van de octopus verschiet gelijk van kleur en wordt bruin.

Wasbeer blijkt lastig te vangen

Amerikaanse ongediertebestrijders hebben grote moeite gehad met het vangen van een wasbeer. Het  uiterst behendige dier zat dagenlang vast op een gevel van een kantoor in Detroit en kon keer op keer aan het vangnet ontsnappen. Toen de wasbeer uiteindelijk naar beneden kukelede en zich verstopte onder een auto, kon het dier op straat toch worden gevangen.

Ontsnapte koe voegt zich bij wilde wisentenkudde

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Een koe, zo te zien een prachtige limousin, die afgelopen herfst ontsnapte van een boerderij in Polen blijkt zich aangesloten te hebben bij een kudde wilde wisenten in het woud van Białowieża. Dit is het laatste restje authentiek oerbos in Europa, gesitueerd in Polen en Wit-Rusland. Het bos is de laatste maanden veelvuldig in het nieuws geweest wegens de omstreden kapwerkzaamheden die de Poolse autoriteiten er uitvoeren.