Categorie: "Dierziektes"

Blauwe kleurstof bestrijdt malariaparasiet voortvarend

Foto: James D. Gathany, Wikimedia Commons/publiek domein

Een blauwe kleurstof, gebruikt om dode van levende cellen te onderscheiden, blijkt met ‘ongekende snelheid” malariaparasieten te doden. Binnen twee dagen zijn patiënten genezen en kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden, ontdekten wetenschappers van het Radboudumc tijdens een onderzoek in Mali. Volgens de onderzoekers gaat het om de kleurstof ‘methyleenblauw’, die veilig is voor patiënten. “Het goedje heeft alleen één onhandige bijwerking. Ik heb het zelf ook weleens geslikt en je urine wordt er echt blauw van”, zegt wetenschapper Teun Bousema.

Gestorven zwanen van Britse koningin Elizabeth hadden hoogstwaarschijnlijk vogelgriep

Zeven knobbelzwanen die toebehoren aan de Britse koningin Elizabeth zijn mogelijk gestorven door het vogelgriepvirus. Volgens The Sun stierven de zwanen aan de H5N6-variant, die zeer besmettelijk is, maar ongevaarlijk voor mensen. De zwanen maakten deel uit van een groep in Windsor, waar een van de officiële residenties van de Britse koninklijke familie is gelegen. Koningin Elizabeth is ’erg geschrokken’ door het overlijden van de zwanen meldt het Britse dagblad. De Britse autoriteiten doen onderzoek naar de uitbraak in Windsor en verwachten begin volgende week de testresultaten te hebben.

Vliegen dragen meer ziekteverwekkers met zich mee dan gedacht

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Brom- en huisvliegen dragen waarschijnlijk meer ziektekiemen met zich mee dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de NTU Singapore blijkt dat vliegenlichamen gemiddeld meer dan 300 verschillende ziekteverwekkers bevatten. Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers de micro-organismen van 116 huis- en bromvliegen. De dieren waren afkomstig van drie verschillende continenten. De studie wees uit dat sommige insecten wel honderden soorten ziekteverwekkers bij zich dragen. Een groot deel van die pathogenen kan ook schadelijk kan zijn voor de mens. Zo werden onder meer ziekteverwekkers gevonden die buikgriep en longontsteking veroorzaken.

Russische trekvogels brachten vogelgriepvirussen naar Nederland

Russische trekvogels hebben vorig jaar november vogelgriepvirussen mee naar Nederland gebracht. Er hebben zeker twee genetische varianten van het virus in Nederland rondgewaard. De virussen behoorden tot een ander type dan de varianten die in 2014 een uitbraak van vogelgriep veroorzaakten. Wetenschappers denken dat het H5N8-virus heel snel van genetische samenstelling kan veranderen, waardoor de kans op besmetting bij mensen en dieren toeneemt. Dat staat in een onderzoek dat het bioveterinaire instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) heeft gedaan naar de recente vogelgriepuitbraak.

Russische biologen bezorgd over sterfte onder zeldzame baikalrobben

Foto: Uryah, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Op de oevers van het Baikalmeer in Siberië zijn de afgelopen dagen meer dan 140 dode baikalrobben (Pusa sibirica) aangespoeld, zeggen de autoriteiten in de stad Irkoetsk. De raadselachtige dood van tientallen zeehonden heeft geleid tot bezorgdheid bij de Russische autoriteiten en biologen over een epidemie bij de zeldzame diersoort. Alle gevonden kadavers zijn van ‘volwassen en krachtige dieren’. In tachtig procent van de gevallen gaat het zelfs om drachtige vrouwtjes, zo laat een persverklaring weten. Experts zijn al dagen op zoek naar de oorzaak van de massale sterfte. De baikalrob is de enige zeehondensoort die exclusief in zoet water leeft.

Ruim honderd nijlpaarden dood door miltvuur in Namibië

Parkwachters hebben in het noordoosten van Namibië meer dan honderd nijlpaarden dood in het water aangetroffen. De dieren zijn hoogstwaarschijnlijk bezweken aan miltvuur. Het incident vond plaats in het Bwabwata National Park. Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Wanneer de uitbraak precies is begonnen is niet duidelijk. De miltvuurbacteriën komen van nature voor in het gebied. Dit soort uitbraken zijn niet ongebruikelijk wanneer het water in de Kavango Rivier laag komt te staan.

Vlaamse vogelbeschermers vrezen uitbraak usutuvirus

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Vogelbescherming Vlaanderen vermoedt dat er een nieuwe uitbraak is van het usutuvirus. De organisatie ‘hangt de rode vlag uit’ vanwege het virus dat vooral merels doodt. Het virus wordt overgebracht door muggen en is in principe ongevaarlijk voor mensen. Vorig jaar dook het virus voor het eerst op grote schaal op in Nederland en België. De afgelopen weken zijn er opnieuw meldingen van dode of verzwakte merels binnengekomen bij Vogelbescherming Vlaanderen en vrijwilligersorganisatie Natuurpunt. Oorspronkelijk is het virus afkomstig uit Afrika. Het is waarschijnlijk via besmette trekvogels Europa binnengedrongen.

Japanse ziekte sterft aan door kat overgedragen ziekte

Een Japanse vrouw is overleden aan een infectieziekte die zij opliep via een kat. De kat was geïnfecteerd door de beet van een teek. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een mens een dergelijke infectie oploopt door overdracht via een zoogdier. Het ministerie van Volksgezondheid in Japan deelde mee dat de vrouw de ziekte opliep toen zij een verzwakte zwerfkat hielp. Onderweg naar de dierenarts werd de vrouw door de kat gebeten en liep ze het SFTS-virus op.

Opnieuw geval van Amerikaans vuilbroed onder Drentse bijen

Opnieuw is onder bijen in Drenthe de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het ministerie van Economische Zaken liet maandagavond weten dat het betreffende bijenvolk in Exloo wordt geruimd. Begin juni werd de ziekte al vastgesteld bij diverse bijenvolken van één imker in Drenthe. Die werden ook geruimd in verband met besmettingsgevaar. Daarnaast werd een vervoersverbod van dertig dagen ingesteld binnen een straal van drie kilometer rond de bijenkasten.

Oostenrijkse steekmuggen drager van westnijlvirus

Foto: Alvesgaspar, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Ophef in Oostenrijk. Daar is namelijk een wetenschappelijk rapport geheim gehouden omdat daaruit blijkt dat gewone steekmuggen (Culex pipiens) soms het westnijlvirus bij zich dragen en de ziekteverwekker kunnen doorgeven aan mensen. De tropische aandoening veroorzaakt iedere zomer enkele tientallen doden in zuidelijk Europa. Een onderzoeksinstituut van het ministerie van Volksgezondheid ontdekte dat ook de gewone steekmug een vector kan zijn van het westnijlvirus, maar de Oostenrijkse overheid wilde geen paniek veroorzaken. Dus werd het rapport als geheim bestempeld en in een la gestopt. Tot nu toe werd gedacht dat alleen tijgermuggen en andere steekbeesten het virus met zich meedroegen.