Categorie: "Opinie"

Ontsnapte lynx Lillith doodgeschoten

Foto: Martin Mecnarowski, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De vrouwtjeslynx Lillith, die uit eind oktober ontsnapte uit een dierenpark in Wales, is op last van de autoriteiten gedood. De opgegeven reden is even krankzinnig als wrang. Het dier zou namelijk een potentiële bedreiging voor mensen hebben gevormd omdat de katachtige zijn toevlucht had gezocht tot een tamelijk dichtbevolkte streek. Grote katten als leeuwen, tijgers of luipaarden kunnen zich incidenteel inderdaad opwerpen als menseneters, maar bij mijn weten is er wereldwijd nog nooit dodelijke aanval van een lynx op een mens geregistreerd. Daarom is het statement dat het gemeentebestuur van Aberystwyth heeft afgegeven ook je reinste kul: “De veiligheid van de mensen stond voorop en daarom moesten we besluitvaardig handelen”, aldus de verklaring.

Bijna driekwart van de als huisdier gehouden reptielen sterft in eerste levensjaar

Hoewel reptielen en amfibieën lang niet ieders pakkie-an zijn, wordt het houden van deze vaak exotisch ogende dieren wel steeds populairder. Over de wenselijkheid hiervan is nu een discussie uitgebroken onder een aantal wetenschappers. De belangrijkste aanleiding is een onderzoek dat toont dat bijna drie op de vier als huisdier gehouden reptielen al sterven voor hun eerste verjaardag. En dat terwijl de meeste reptielen in principe behoorlijk oud kunnen worden. De dieren overlijden dan ook meestal door slechte zorg. Dat komt meestal niet door onverschilligheid, maar veeleer door onwetendheid van de eigenaren. Omdat reptielen poikilotherme dieren zijn, is het reguleren van de juiste hoeveelheid licht, warmte en vocht bij het houden van veel soorten een grote en complexe uitdaging. Daarnaast hebben ze vaak een uitgebalanceerd dieet, dat soms ook nog moet worden aangevuld met bepaalde vitaminen.

‘Gruwelijke dierproeven’ in BPRC Rijswijk volgens Animal Rights

Foto: J.M.Garg, Wikimedia Commons/GFDL

In het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk vinden volgens Animal Rights ‘gruwelijke experimenten’ met dieren plaats. Dat meldt de organisatie op basis van publicaties van onderzoekers van het centrum. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie worden resusapen en penseelapen in het horrorlab blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose. De dierproeven veroorzaken een lange lijdensweg en duren vaak weken- tot maandenlang. ”Zo worden bij de dieren op verschillende plekken in de rug stoffen ingespoten die de ziekte nabootsen. De dierproefnemers observeren daarna hoe snel de apen ziek worden. De dieren raken verlamd, blind, apathisch en vermageren sterk. Na een lange lijdensweg krijgen de apen een dodelijke injectie”, aldus Animal Rights.

Noorwegen verhoogt quotum walvisjacht

Foto: Cephas, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Noorwegen heeft het quotum voor de walvisjacht verhoogd. Tijdens het nieuwe seizoen, dat deze week is begonnen, mogen er 999 dieren worden afgeschoten. Dat zijn honderd walvissen meer dan vorig jaar. Noorwegen behoort samen met IJsland en Japan tot de weinige landen die nog op walvissen jagen. Op de vaak bloederige jacht op dwergvinvissen (zie foto) is al decennia onderwerp van kritiek. Noorwegen heeft die hekelingen altijd van de hand gewezen. De Noren geven aan dat ze van de walvissen leven en dat de populatie dwergvinvissen in Scandinavische wateren gezond is.

Misstanden bij Belgisch varkensslachthuis

Schokkende beelden

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de inspectie dierenwelzijn laten binnenvallen bij een varkensslachthuis in Tielt. Videobeelden die met een verborgen camera door activisten van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights werden gemaakt, toonden dat in het horrorabattoir stelselmatig dieren worden mishandeld. Op de schokkende beelden is onder meer te zien hoe varkens bij aankomst in het slachthuis geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken, terwijl dieren die niet meer in staat zijn om te lopen met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen worden gesleept. Varkens die tijdens het transport overlijden worden bovendien veelvuldig verkocht als geslachte waar in plaats van vernietigd. In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo’n 25.000 à 35.000 dieren (!) per week.

‘Passende maatregelen’

Het slachthuis is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. Debra levert ook vlees aan zestig Nederlandse slagerijen. Thomas De Roover De Brauwer, directeur van Debra, zegt ‘zeer geschokt’ te zijn door de beelden. “We kunnen de misstanden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Tegen de medewerkers die zich op de beelden bezondigen aan de wreedheden worden ‘passende maatregelen’ genomen.

Geïndustrialiseerde wreedheid

Toch is dit uiteindelijk slechts symptoombestrijding. De talloze misstanden in slachthuizen overal ter wereld zijn namelijk een uitvloeisel van onze diepgewortelde houding tegenover consumptiedieren. De dieren worden niet langer gezien als wezens met gevoel waarmee zorgvuldig moet worden omgesprongen, maar veeleer als wegwerproducten die deel uitmaken van een slacht- en verwerkingsproces dat gericht is op efficiëntie, massamoord en menselijke genots- en behoeftebevrediging op industriële schaal. Zanger Robert Long kreeg begin deze eeuw een stortlading kritiek over zich heen toen hij de bio-industrie vergeleek met de concentratiekampen van nazi-Duitsland. Toch is die vergelijking niet eens zo ver gezocht en wordt ze zelfs onderschreven door bepaalde Holocaust-overlevers zoals Marion Bienes.

Dassenburcht bij A27 Utrecht botst met wegverbredingsplannen

Foto: CC BY 2.0, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Naast de A27 bij Utrecht is een dassenburcht gevonden. Omdat de das een beschermde diersoort is, kan de vondst volgens regio-omroep RTV Utrecht gevolgen hebben voor de geplande verbreding van de snelweg. Om dat plan tot uitvoer te brengen, moet namelijk eerst een stuk bos rondom de burcht worden gekapt. De dassenwoning is gevonden door de beheerder van het gebied. Dat de burcht bewoond is, blijkt uit camerabeelden waarop minstens één das is te zien. De vondst betekent niet dat de wegverbreding definitief van de baan is. Maar Rijkswaterstaat moet wel aantonen waarom de bomenkap echt nodig is. Vervolgens moet er worden besloten wat er met de dassen moet gebeuren, zegt de actiegroep Vrienden van Amelisweerd.

Fraaie lentedag lokt eerste adder naar buiten

Waar ik al stiekem een beetje op had gehoopt, werd gisteren werkelijkheid: het fraaie lentetemperatuur en weldadige middagzon lokte in NP de Meinweg de eerste adder van het nieuwe seizoen uit haar winterverblijf. Opvallend genoeg was het een vrouwtje. Normaal gesproken komen de mannen het eerst uit hun winterverblijven en volgen de dames pas een paar weken later. Het dier was na enkele maanden vasten niet bepaald vet, maar ook weer niet zo mager dat haar toestand zorgwekkend te noemen valt. Het mooie aan het vroege voorjaar vind ik altijd dat de adders in deze periode nog erg benaderbaar zijn. Ze hebben elke zonnestraal hard nodig om weer op bedrijfstemperatuur te komen en vluchten veel minder snel dan in het late voorjaar of de zomer. Natuurervaringen zoals die van gisteren koester ik dan ook altijd: een deel van de middag doorbrengen op minder dan een meter afstand van een adder die ontspannen ligt te zonnen bovenin een heidestruik en af en toe de omgeving afspeurt met haar uitermate gevoelige tong.

VVD is Dierenverschrikker 2016

De VVD is verkozen tot Dierenverschrikker 2016. Dat is de uitkomst van een door de stichting Dier&Recht georganiseerde verkiezing. In dat licht is het natuurlijk extra zorgwekkend dat veel traditionele D66-, PvdA- en GroenLinks-kiezers overwegen om uit strategische overwegingen op de VVD te stemmen om te voorkomen dat de PVV de grootste partij van Nederland wordt. Persoonlijk vind ik de VVD net iets minder verachtelijk dan de PVV (de meeste standpunten en beleidsvoorstellen van die laatste partij zijn volkomen derisoir), maar heel veel scheelt het niet. Beide partijen staan voor een onduurzaam en oneerlijk Nederland, een land waar natuur, solidariteit en een eerlijke verdeling van de welvaartskoek het afleggen tegen grenzeloos egoïsme, ecologische kaalslag, landschappelijke verrommeling, kortermijngewin, milieuvervuiling en doorgeschoten marktdenken. Dier&Recht nomineerde de liberalen vooral op basis van het stemgedrag in de Tweede Kamer.

Trump wil wetenschappelijke onafhankelijkheid Amerikaans milieuagentschap beknotten

Wetenschappelijke onafhankelijkheid

Hoewel het kabinet pas een paar dagen officieel in functie is, wordt nu al duidelijk dat een deel van het Amerikaanse electoraat en het oneerlijke kiesstelsel van de Verenigde Staten met de regering-Trump een monster hebben gebaard. The Donald en zijn kliekje welvarende adviseurs hebben namelijk concrete plannen om de wetenschappelijke onafhankelijkheid van het Enviromental Protection Agency (EPA) vakkundig de nek om te draaien. Het is de bedoeling dat wetenschappelijke studies en artikelen van de organisatie voortaan door de Amerikaanse regering ‘gecontroleerd’ worden alvorens publicatie mag geschieden. Het gaat niet alleen om publicaties in wetenschappelijke bladen, maar ook om teksten die op de EPA-website worden geplaatst. Vooral artikelen over en studies naar de opwarming van de aarde en het verband tussen klimaatverandering en onze CO2-uitstoot zijn het doelwit. Ook het verwerven van nieuwe data over deze onderwerpen is wat betreft het Witte Huis voortaan onderwerp van discussie.

Nooit eerder vertoond

Een EPA-woordvoerder stelt dat dit regels zijn die voorheen nog door geen enkele regering zijn opgelegd. Onder het bewind van Obama kon het agentschap zijn wetenschappelijke onderzoeken onafhankelijk uitvoeren en vervolgens het Congres en het publiek van de bevindingen op de hoogte stellen zonder tussenkomst van derden. Censuur van de wetenschap is dus niet langer een louter denkbeeldig scenario in het Amerika van de klimaatontkenner, beroepsfantast, intellectuele laagvlieger en xenofoob Donald Trump.

Lawaai wordt serieus gevaar voor de volksgezondheid

Geluidsvervuiling

Bijna elke diersoort heeft er een diepgewortelde afkeer van of instinctieve angst voor, maar wij hebben het in de dagelijkse praktijk inmiddels geïnstitutionaliseerd: lawaai. Autoverkeer, het legertje klussers en tuinmannen dat ‘s zomers de luidruchtige apparaten uit het vet trekt en van het lezen van een goed boek in de eigen achtertuin een helse beproeving maakt of de bouwwerkzaamheden die altijd wel ergens aan de gang zijn, het zijn allemaal vormen van auditieve vervuiling die de rustminnende mens bepaald geen goed doen.

Gezondheidskwalen

Sterker, actueel onderzoek van de Gezondheidsraad en het RIVM heeft zelfs aangetoond dat geluidsoverlast binnen nu en twee decennia waarschijnlijk het milieuprobleem is dat de grootste (negatieve) impact heeft op de menselijke gezondheid.