Pluimveebedrijven overtreden regelmatig regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid

Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Bedrijven in de pluimveevleesketen lappen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid geregeld aan hun laars. De dieren hebben vaak onvoldoende voer en drinkwater. Doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze bovendien sneller last van pijnlijke zweren aan de poten. Eenmaal in het slachthuis is het risico groot dat het pluimvee niet goed wordt verdoofd voor het wordt geslacht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die ook signaleert dat pluimveehouders zich niet houden aan alle regels voor het gebruik van antibiotica. Rob van Lint (inspecteur-generaal NVWA) erkent dat de sector afgelopen jaren wel wat stappen in de goede richting heeft gemaakt, maar hij spreekt toch van een zorgelijk beeld. “Naleving van wet- en regelgeving bij ondernemers in meerdere ketenschakels schiet te kort of regels worden moedwillig overtreden.” De NVWA gaat strenger optreden, laat minister Carola Schouten van Landbouw weten. Ze wil beterschap van de pluimveesector en is van plan om daar binnenkort afspraken over te maken.

Lees ook:Regels ritueel slachten aangescherpt
Lees ook:Wakker Dier bezorgd over ongecontroleerd doorfokken van landbouwdieren
Lees ook:Kalveren Barneveld geruimd om antibioticum in veevoer
Lees ook:Indonesische drugsbestrijder wil krokodillen inzetten als cipiers
Lees ook:Luipaardschildpadden in beslag genomen op Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.