Zweedse bruine beren blijven steeds langer bij hun moeder

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Jonge Europese bruine beren (Ursus arctos arctos) in Zweden blijven langer bij hun moeder dan tientallen jaren geleden. Voorheen weken ze definitief van hun moeders zijde als ze ongeveer anderhalf waren, maar nu duurt het wel tweeënhalf jaar voordat de grote omnivoren zelfstandig zijn. Dat meldt de BBC op basis van onderzoek van de Université du Québec. De opmerkelijke gedragsverandering is volgens de biologen waarschijnlijk ontstaan doordat beren zonder jongen afgeschoten mogen worden in Zweden en beren met jongen niet. Het jagen heeft volgens de onderzoekers een selectief effect. Doordat beren die langer voor hun jongen zorgen langer overleven dan beren die korter voor hun jongen zorgen, zijn neemt die laatste groep beren in aantal toe. Bovendien krijgen de berinnen die langer voor hun kroost zorgen ook meer jongen.

Lees ook:Jacht leidt tot meer kindermoord bij Zweedse beren
Lees ook:Beer doodt Roemeense politieagent
Lees ook:EU gaat Zweden vervolgen voor wolvenjacht
Lees ook:Damherten en wilde zwijnen niet welkom in Utrecht
Lees ook:Slovenië gaat jacht op beren en wolven openen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.