Vlinderstichting: aantal vlinders sinds 1992 met veertig procent gedaald

Dagpauwoog-300x199Het gaat nog altijd ”niet best” met de vlinders in Nederland. Dat constateert de Vlinderstichting in haar jaarverslag. De helft van de 47 soorten waarvan de stichting trends in kaart heeft gebracht, gaat achteruit. Sinds 1992 is het totale aantal vlinders met zo’n veertig procent gedaald, zo blijkt uit tellingen van de Vlinderstichting. Vrijwilligers houden op honderden vaste routes in het land wekelijks de vlinderstand bij. Uit hun waarnemingen blijkt dat 2017 een jaar van extremen was: goed voor sommige soorten, dramatisch voor andere. Een van de grote probleemgevallen is de heivlinder, die volgens de onderzoekers minder voorkomt doordat heidegebieden dichtgroeien als gevolg van te hoge concentraties stikstof. Daarnaast is het leefgebied van de soort sterk versnipperd. Met elf soorten, waaronder het bruin zandoogje en het heideblauwtje, gaat het juist wel goed. Naast vlinders hebben ook veel andere insecten het zwaar. Uit een vorig jaar gepubliceerde Nederlands-Duitse studie bleek duidelijk dat driekwart van de vliegende insecten sinds 1989 is verdwenen.

Lees ook:Oranjetipje doet het goed in Nederland
Lees ook:Mogelijk volop vlinders met Kerstmis
Lees ook:Aantal bloemen- en vlindersoorten spectaculair afgenomen
Lees ook:Europese vlinderpopulatie holt achteruit
Lees ook:‘Herstel vlinderstand is geen utopie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.