Categorie: "Bedreigde dieren en natuurbescherming"

Greenpeace trekt zich gedeeltelijk terug uit FSC

Greenpeace International trekt zich gedeeltelijk terug uit de Forest Stewardship Council (FSC), de organisatie achter het FSC-keurmerk. Greenpeace was een van de oprichters van de FSC. Greenpeace zegt dat de FSC niet meer kan garanderen dat alle hout, houtproducten en papier met het keurmerk afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer. Onder verantwoord bosbeheer verstaat de FSC het oogsten van hout met aandacht voor bescherming van planten en dieren en met respect voor de lokale bevolking en de bosarbeiders. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat bossen niet gekapt worden voor de aanleg van palmolie- of sojaplantages of voor de mijnbouw. In een aantal landen werkt het FSC-keurmerk prima, maar dat is zeker niet overal het geval. In landen als Congo en Rusland worden bijvoorbeeld nog geregeld illegaal houtconcessies afgegeven door de overheid. Verder is de FSC volgens Greenpeace met name gericht op de commerciële exploitatie van bossen. Bescherming en behoud spelen volgens Greenpeace (te) vaak een ondergeschikte rol.

Instagram doet selfies met quokka’s in de ban

Foto: SeanMack, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

220px-Rottnest_Quokka_2004_SeanMcCleanJe hebt ze vast wel al een keer voorbij zien komen op het internet: een van de vele selfies met een quokka, een schattig uitziend buideldier dat altijd lijkt te lachen. Maar op Instagram zijn zulke foto’s er voortaan niet meer bij. Wie tegenwoordig zoekt op #quoakkaselfie krijgt niet langer selfies te zien, maar een waarschuwing: “Bescherm de natuur op Instagram. Dierenmishandeling en de verkoop van bedreigde diersoorten of hun lichaamsdelen zijn niet toegestaan op Instagram”, staat er. De quokka is een bedreigde en beschermde diersoort die bijna alleen nog maar voorkomt op Rottnesteiland. De quokka heeft geen natuurlijke vijanden en heeft in de loop der tijd zijn angst voor mensen verloren.

Plasticsoep omvangrijker dan gedacht

Foto: Duncan Wright, USFWS/publiek domein

Albatross_chick_plasticDat de hoeveelheid plastic in de oceanen langzaamaan de spuigaten uitloopt is al langer bekend. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat het probleem nog groter is dan lange tijd werd gedacht. Er drijft namelijk vier keer meer plastic in de oceaan dan eerder werd aangenomen. De nieuwe meting werd gedaan met dertig schepen en twee vliegtuigen, waar voorheen altijd met een schip werd gemeten. Dat verklaart het grote verschil. Wetenschapper Joost Dubois zei in het Radio1-programma Nieuws en Co niet verbaasd te zijn over de hoeveelheid plastic.

Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden

Foto: Ol Pejeta Conservancy

laatste-mannelijke-noordelijke-witte-neushoorn-overledenDe noordelijke witte neushoorn Sudan, de laatste mannelijke vertegenwoordiger van zijn ondersoort, is afgelopen maandag overleden. Dat hebben medewerkers van de Ol Pejeta Conservancy in Kenia, de plek waar Sudan verbleef, bekendgemaakt. De stokoude (45 jaar) neushoorn leed al een tijdje aan ouderdomskwalen. Hij werd hier wel voor behandeld, maar deze week ging Sudan flink achteruit. De laatste 24 uur van zijn leven kon de neushoorn zelfs niet eens meer fatsoenlijk op zijn poten staan. Een dierenarts besloot toen om het dier uit zijn lijden te verlossen en in te laten slapen. Er zijn wel nog twee vrouwelijke noordelijke witte neushoorns over.

Illegale reptielenhuiden bestemd voor hesjes motorclubs

Honderden, uit Indonesië afkomstige huiden van slangen, varanen en leguanen zijn vorige week in Eindhoven in beslag genomen. De illegale huiden waren volgens de politie bestemd voor hesjes voor leden van motorclubs. Bij de huiden van de beschermde diersoorten trof de politie logo’s aan van motorclubs die de verdachte ‘keurig gesorteerd’ in verschillende laatjes had liggen. “Het is op zijn minst bijzonder te zien dat ze kennelijk allemaal gebruik maken van dezelfde leverancier”, aldus een woordvoerder van de politie. De Eindhovenaar is een 52-jarige man. Behalve aan Nederlandse motorclubs, sleet hij zijn waar ook aan clubs in België en Duitsland.

Klimaatverandering raakt vooral rijkste natuurgebieden erg hard

Foto: roodkraagmaki’s, Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Eulemur_collaris_001_editDe gevolgen van klimaatverandering raken juist de ecologisch rijkste natuurgebieden op aarde het hardst. Maar liefst de helft van alle plant- en diersoorten in deze gebieden dreigt door opwarming te verdwijnen of op zijn minst hard in aantal achteruit te gaan. Het nettoresultaat: een enorm verlies aan biodiversiteit. Tot die conclusie komen wetenschappers in het blad Climatic Change. Bij rijke natuurgebieden moet je onder meer denken aan gebieden zoals de Amazone, Madagaskar, maar ook de savannes van zuidelijk Afrika en het Middellandse Zeegebied. Het zijn regio’s met een enorme biodiversiteit, die ook nog eens veel soorten herbergen die nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Het onderzoek laat zien wat de rijke natuurgebieden op aarde te wachten staat als we de opwarming van de aarde geen halt toeroepen. In dit ‘business as usual-scenario’ stevent de aarde af op een opwarming van ruim vier graden. En dat zou verstrekkende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld Madagaskar. Volgens de onderzoekers dreigt zo’n 60 procent van alle soorten op het Afrikaanse eiland, dat vooral bekend is van de vele soorten maki’s (zie foto) en kameleons, onder dit scenario plaatselijk uit te sterven. Het Amazonegebied dreigt 69 procent van zijn plantensoorten te verliezen en in het zuidwesten van Australië kan 89 procent van de amfibieën lokaal uitsterven als de klimaatverandering niet wordt afgeremd. Ook zijn er grote zorgen over de Miombo Woodlands in zuidelijk Afrika: tot wel 90% van de amfibieën, 86% van de vogels en 80% van de zoogdieren dreigt hier bij een opwarming van 4,5 graad uit te sterven.

Dat de opwarming van de aarde zulke grote gevolgen heeft voor de rijkste natuurgebieden op aarde heeft meerdere redenen. Allereerst hebben de meeste van deze gebieden de laatste decennia al heel wat te verduren gehad; ze zijn versnipperd geraakt door aanleg van wegen en andere menselijke activiteiten. Het betekent dat veel diersoorten als het ware gevangen zitten in hun leefgebied; ze kunnen zich niet of nauwelijks verplaatsen naar nieuwe gebieden. Daarnaast gaat de opwarming voor veel soorten veel te snel. Planten, amfibieën en reptielen kunnen – zelfs als hun leefgebied niet sterk versnipperd is – zich niet snel genoeg vanuit hun veranderende leefgebied verplaatsen naar een plek die beter in hun behoeften voorziet.

Bron: Scientias

Man aangehouden na aanbieden kop van zeldzame lynx

Foto: Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico, Wikimedia Commons/CC BY 3.0 es

266px-Linces19De Spaanse politie heeft in Valencia een man aangehouden die op internet de kop van een Iberische lynx te koop aanbood. De Iberische lynx is een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld. Volgens het Spaanse persbureau Europa Press vroeg de 79-jarige man vierhonderd euro voor de kop. Het is onduidelijk hoe de illegaal opererende handelaar aan de kop van de lynx is gekomen. Hij beschikte ook over een geweer waarvoor hij geen vergunning had. Het is niet bekend of hij dit wapen heeft gebruikt om de lynx dood te schieten.

Hulp voor wilde bijen

Bijinbloem-150x150De Nederlandse wilde bij is in gevaar. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om het tij te keren en de wilde bij een handje te helpen, vindt vrijdag en zaterdag voor het eerst de Bijenwerkdag plaats, georganiseerd door het project Nederland Zoemt. De grootste bedreigingen waarmee de wilde bij te kampen heeft zijn gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van het groen. Bijen worden niet blij van gazons die eruitzien als biljartlakens en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen. Twee dagen lang gaan in heel Nederland vrijwilligers aan de slag om het aantal nestgelegenheden voor wilde bijen te vergroten.

Spaanse autoriteiten pakken reptielensmokkelaars na vangst op Schiphol

spanje-pakt-bende-reptielensmokkelaars-vangst-schipholFoto: NVWA

De Spaanse politie-eenheid Guardia Civil heeft negen leden van een bende reptielensmokkelaars opgepakt. De zaak kwam aan het rollen na een onderschepping van diverse dieren op Schiphol in 2016. Acht andere mensen waren mogelijk ook betrokken bij de smokkel van beschermde dieren. Hun rol wordt volgens de Guardia Civil nog onderzocht. In totaal zijn meer dan zeshonderd dieren in beslag genomen. Op Schiphol liepen in 2016 drie Spanjaarden tegen de lamp. Ze hadden meer dan tweehonderd reptielen in hun bagage, verstopt in vier koffers.

Bedreigde Sumatraanse tijger gedood en gespietst door Indonesische dorpelingen

Foto: Monka Betley, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Panthera_tigris_sumatran_subspeciesDorpelingen van een afgelegen Indonesisch dorpje hebben een Sumatraanse tijger gedood en opgehangen aan een balk onder het plafond. De reden: het dier zou bovennatuurlijke krachten hebben gehad. Buiten het feit dat de dood van zo’n prachtig dier door menselijk bijgeloof al erg is, is de Sumatraanse tijger ook een kritiek bedreigde diersoort. Er zouden nog maar zo’n 500 exemplaren in het wild leven. De inwoners van het dorpje Hatupangan dachten dat de Sumatraanse tijger die ze rond hun dorp gezien hadden bovennatuurlijke krachten bezat. Daarom volgde een groep van hen het dier verder de jungle in, naar zijn slaapplaats. Daar verdedigde het roofdier zich door zijn belagers te lijf te gaan.