Internationaal jaar van de neushoorn van start

Populaties onder druk
De Indonesische president Yudhoyono heeft op 5 juni het Internationale jaar van de Neushoorn uitgeroepen. Hij doet dit mede op verzoek van tientallen natuurbeschermingsorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF). Reden is dat alle vijf de neushoornsoorten die nog op aarde voorkomen ernstig onder druk staan door een toename van de stroperij. De afgelopen tien jaar stierven al twee neushoornpopulaties uit. Het gaat om de westerse zwarte neushoorn, die voor het laatst in Kameroen werd gezien, en de Javaanse neushoorn in Vietnam. Twee neushoornpopulaties dreigen zeer binnenkort van de aardbodem te verdwijnen; de witte neushoorns die in Centraal-Afrika leven en de laatste veertig Javaanse neushoorns die nog op het Indonesische eiland Java rondzwerven.

Extra beschermingsmaatregelen
De Indonesische president grijpt het uitroepen van het Internationale Jaar van de Neushoorn aan om concrete beschermingsmaatregelen voor de Indonesische neushoorns aan te kondigen. Zo laat de regering zich voortaan adviseren door een team van internationale experts, wordt er extra geld uitgetrokken voor bescherming van neushoorn en worden de populaties voortaan vaker geteld en onderzocht. Het WNF en andere natuurbeschermingsorganisaties zetten zich al jaren in om de neushoorn voor uitsterven te behoeden. Bescherming heeft zin, want als de neushoorn met rust wordt gelaten en voldoende leefgebied heeft, plant het dier zich vrij gemakkelijk voort. Zo werden de witte en zwarte neushoorns in zuidelijk Afrika en de Indische neushoorn in Azië al net op tijd voor de rand van de afgrond weggesleept.

Krakatau
De aankondiging van president Yudhoyono moet vooral een belangrijke impuls zijn voor de bescherming van de Javaanse neushoorn. Met ongeveer 40 dieren die alleen in het Indonesische Ujong Kulon National Park te vinden zijn is de Javaanse neushoorn het zeldzaamste grote landzoogdier ter wereld. Om de soort voor uitsterven te behoeden, is er een tweede leefgebied nodig. Omdat alle dieren op dezelfde plek leven zijn ze bijzonder vatbaar voor een calamiteit die de soort over de rand van uitsterven kan duwen. “Er hoeft maar een ziekte uit te breken of een natuurramp (aardbeving, tsunami, uitbarsting van de Krakatau) te gebeuren en we zijn een unieke soort kwijt” zegt Johan van de Gronden, directeur van het WNF. Gisteren, 4 juni, werd Java nog getroffen door een aardbeving met een kracht van zes op de schaal van Richter. “Het is daarom uitermate belangrijk dat de overheid van Indonesië vaart maakt met het aanwijzen van een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorn. Gezien de precaire situatie waarin de soort zich bevindt, hebben we echt haast”, zegt Van de Gronden.

Lees ook:Westelijke zwarte neushoorn officieel uitgestorven
Lees ook:Kalfjes van Javaanse neushoorn gefilmd
Lees ook:Javaanse neushoorn bijna uitgestorven
Lees ook:Zeldzame Javaanse neushoorns gefilmd
Lees ook:WNF zet speurhonden in om zeldzame neushoorns op te sporen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.