Zeldzame Javaanse neushoorns gefilmd

Foto: Alain Compost
Verborgen camera’s
De plaatsing van verborgen camera’s in de jungle van West-Java heeft uniek beeldmateriaal opgeleverd van twee Javaanse neushoornjongen. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat de camera’s plaatste, zijn de beelden zo bijzonder omdat er nog maar veertig tot zestig Javaanse neushoorns in het wild voorkomen. Daarmee is deze neushoornsoort de zeldzaamste neushoorn ter wereld. De natuurbeschermingsorganisatie noemt de geboorte van maar liefst twee jongen ‘uitermate hoopvol’. De beelden van de Javaanse neushoorns zijn eind vorig jaar gemaakt in het Ujung Kulon National Park op Java. Het gaat om twee verschillende opnames van neushoornmoeders met hun jong. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat het om een mannelijk en een vrouwelijk kalf met moeder gaat. Het vrouwelijke neushoornjong is circa één jaar oud en daarmee een stuk groter dan de mannelijke spruit. Wetenschappers zijn vooral verheugd over de geboorte van dit vrouwtje omdat het gebied veel meer mannelijke neushoorns telt.

Uniek
Het Ujung Kulon Nationaal Park op Java is waarschijnlijk de enige plek op aarde waar de dieren nog voorkomen. Van een andere leefgebied, Cat Tien in Vietnam, wordt gevreesd dat de Javaanse neushoorn daar sinds vorig jaar is uitgestorven. Het WNF is dan ook uitermate gelukkig met de geboorte van ten minste twee van deze zeldzame neushoorns op Java. “Deze beelden stemmen ons hoopvol dat het nog niet te laat is en maken duidelijk dat we alles op alles moeten zetten om de Javaanse neushoornpopulatie voor uitsterven te behoeden,” zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.

Veertien neushoornjongen
Het WNF identificeerde de afgelopen tien jaar, in samenwerking met de beheerders van Ujung Kulon, zeker veertien neushoornjongen. Alle beelden werden gemaakt met zogenoemde cameravallen: video-apparatuur die pas in werking treedt als zich iets binnen het bereik van de lens begeeft. De Javaanse neushoorn is zo zeldzaam dat wetenschappers nauwelijks in staat zijn om het gedrag van dit schuwe dier te bestuderen. Het materiaal van de videocameravallen van het WNF vormt een waardevolle aanvulling op de zeldzame observaties. Omdat het grootste deel van de Javaanse neushoorns leeft in een relatief klein gebied, is het dier uitermate kwetsbaar voor ziektes of natuurrampen. In samenspraak met het WNF onderzoekt de Indonesische overheid momenteel of het mogelijk is om een deel van de populatie uit Ujung Kulon te verplaatsen naar een ander natuurgebied.

Lees ook:Kalfjes van Javaanse neushoorn gefilmd
Lees ook:Meer Javaanse neushoorns dan gedacht in Indonesisch nationaal park
Lees ook:Dode Javaanse neushoorn gevonden in Indonesië
Lees ook:Internationaal jaar van de neushoorn van start
Lees ook:WNF zet speurhonden in om zeldzame neushoorns op te sporen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.