Wasbeer rukt op in Limburg

Duitsland en Wallonië

Uit een onderzoek van Alterra blijkt dat de gewone wasbeer (Procyon lotor) isRaccoon_(Procyon_lotor)_2 bezig aan een opmars in Limburg. Uit verschillende delen van de provincie, waaronder Simpelveld, Schinveld (Zuid-Limburg), Roermond (Midden-Limburg), Afferden en Siebengewald (allebei Noord-Limburg). De wasberen kunnen ontsnapt of uitgezet zijn, maar het ligt meer voor de hand dat de dieren afkomstig zijn uit Duitsland of Wallonië. Daar komt de van oorsprong Noord-Amerikaanse soort namelijk al in behoorlijke aantallen in het wild voor. In Franstalig België verspreidt de soort zich behoorlijk snel, een ontwikkeling die ook zichtbaar is in de Nederlands-Duitse grensstreek. Alterra baseert zich daarbij op cijfers van afgeschoten en doodgereden wasberen in Duitsland. Dat aantal vervijfvoudigde namelijk in de periode 2004-2014 van twintigduizend dieren naar honderdduizend dieren. Van een vaste, inmiddels ingeburgerde populatie lijkt in Nederland nog geen sprake, maar het is volgens de ecologen van Alterra slechts een kwestie van tijd voordat de wasbeer zich definitief in Zuid-Limburg (en mogelijk ook de rest van de provincie) gaat vestigen.

Invasieve exoot

Hoewel de wasbeer als alleseter geen specifieke ecologische niche occupeert en hoogstwaarschijnlijk geen bedreiging vormt voor inheemse diersoorten, wordt de soort door de Europese Unie toch als een onwenselijke en invasieve exoot bestempeld. Dat houdt in dat EU-landen verplicht zijn om de dieren of te verwijderen of populaties dusdanig te beheren dat verspreiding en schade binnen de perken blijven.

Ongemakken

Voor de mens levert de komst van de wasbeer hooguit wat ongemakken op. Zo kunnen de met het karakteristieke boevenmasker getooide beestjes parasieten zoals de wasbeerrondworm met zich meedragen. In de praktijk is de kans dat mensen met deze parasiet besmet raken echter behoorlijk klein. Wasbeerrondwormen kunnen oogklachten en neurologische problemen veroorzaken. In de Verenigde Staten willen wasberen zich nogal eens in de buurt van huizen ophouden, wat kan leiden tot incidentele schade aan daken. Jammer genoeg leggen de meeste mediaberichten die ik heb gelezen weer extreem sterk de nadruk op de lang niet zo ernstige, zeer beheersbare ‘problemen’ die de wasbeer kan veroorzaken.

Foto: Darkone, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Bron: Dagblad De Limburger

Lees ook:Voorplanting van wasbeer in Nederland vastgesteld
Lees ook:Wasbeer gespot bij Ooijpolder
Lees ook:Wasbeer op weg naar Limburg
Lees ook:Wasbeer luidt kerkklokken in Bad Nauheim
Lees ook:Wasbeer klimt schoorsteen in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.