Voorouder van mensaap kwam wellicht uit Azië

Reconstructietekening: Mark A. Klingler, Carnegie Museum of Natural History

Grote tanden
Een fossiel uit Myanmar suggereert dat de voorouder van de mensaap niet in Afrika leefde, maar in Azië. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers bekend gemaakt. De onderzoekers van het Carnegie Museum of National History in Pittsburgh kwamen tot hun conclusie na het bestuderen van de overblijfselen van een primaat die vermoedelijk 38 miljoen jaar geleden in een tropisch regenwoud leefde. Uit het fossiel met de naam Ganlea megacanina bleek dat het ging om een soort halfaap met uitzonderlijk grote voortanden. Waarschijnlijk gebruikte het dier de tanden om harde tropische vruchten te openen en zaden of noten te kraken.

Eetgewoonten
Volgens de onderzoekers voeden alleen zogenaamde hogere primaten zich op die manier. Maar ook de rest van het skelet suggereert dat de Ganlea megacanina een voorouder is van de mensapen die veel later in Afrika opdoken. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Anatomie
Ganlea megacanina vertoont anatomisch ontzettend veel overeenkomsten met oude en moderne mensapen”, aldus hoofdonderzoeker Christopher Beard op Discovery News. “Vooral de aapachtige kaken en tanden wijzen erop dat het dier nauw verwant was aan een gezamenlijke voorouder van de nu levende apen en mensen. Een paar miljoen jaar nadat Ganlea megacanina zijn opwachting maakte, zijn er waarschijnlijk een of meer van dit soort primitieve primaten vanuit Azië naar Afrika getrokken”, vertelt Beard. “Daar evolueerden ze verder tot apen en in sommige gevallen zelfs tot mensen.”

Bron: Discovery News

Lees ook:Eerste grote katachtigen evolueerden in Tibet
Lees ook:Fossiel van onbekende prehistorische dolfijn ontdekt in museumcollectie
Lees ook:Walvisetende reuzenpotvis ontdekt
Lees ook:Gigantische Mosasaurus gevonden bij Maastricht
Lees ook:Evolutie van de mens begon mogelijk vroeger dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.