Wetenschappers stuiten op 163 nieuwe dier-en plantensoorten

Foto: AFP

capt.photo_1253868166919-1-0Soortenrijkdom
Wetenschappers hebben langs de rivier de Mekong in Zuidoost-Azië 163 nieuwe soorten planten en dieren ontdekt. Dat heeft de internationale tak van het Wereldnatuurfonds (WWF) vrijdag bekendgemaakt. Biologen en andere wetenschappers deden vorig jaar onderzoek in het stroomgebied van de rivier en ontdekten er gemiddeld zo’n drie nieuwe soorten per week. De ontdekkingen worden bijgeschreven op de lijst met ongeveer duizend nieuwe soorten die tussen 1997 en 2007 al werden aangetroffen in het gebied. De rijke oogst bestaat uit honderd plantensoorten, 28 vissen, achttien reptielen, veertien amfibieën, twee zoogdieren en een vogelsoort.

Opvallende vondsten
Een van de spectaculairste vondsten is een kikker met snijtanden, die zich voedt met vogeltjes. Het amfibie vangt de diertjes door aan de waterkant in een hinderlaag te gaan liggen en toe te slaan wanneer zich een geschikte prooi aandient. De tanden worden waarschijnlijk vooral gebruikt in gevechten met soortgenoten. Een andere opvallende ontdekking was een gekko met luipaardachtige stippen (zie foto) over de gehele lengte van zijn lijf. Op zoek naar nog een gekkosoort vonden de onderzoekers een onbekende adder met tijgerstrepen.

Toegankelijk
De reden dat er zo veel nieuwe soorten worden ontdekt in het stroomgebied van de Mekong, is de toegenomen toegankelijkheid. Vroeger konden wetenschappers niet doordringen tot veel van deze gebieden wegens oorlogen of politieke onrust. Een andere reden is dat regeringen bereid lijken te zijn om meer geld uit te geven aan onderzoek en natuurbehoud.

Lees ook:163 nieuwe soorten ontdekt in Zuidoost-Azië
Lees ook:Veel nieuwe soorten ontdekt in Mekongregio
Lees ook:Honderden nieuwe soorten ontdekt in de Himalaya
Lees ook:Gekko met loslatende schubben ontdekt
Lees ook:Nieuwe rivierdolfijn ontdekt in Braziliaanse rivier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.