Honderden nieuwe soorten ontdekt in de Himalaya

Foto: Wereld Natuur Fonds

Verscholen natuurparadijs
Meer dan 350 nieuwe diersoorten zijn de afgelopen tien jaar ontdekt in het oostelijk deel van het Himalayagebergte. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Onder de nieuw ontdekte dieren bevinden zich onder meer een aap, een springlustige kikker en de kleinste hertensoort ter wereld. Wetenschappers gingen in de periode van 1998 tot 2008 in het oosten van ’s werelds hoogste bergmassief op onderzoek uit. Doordat het gebied erg moeilijk begaanbaar is, hebben nog maar weinig wetenschappers deze contreien verkend. Het rapport The Eastern Himalayas – Where Worlds Collide beschrijft de ontdekking van meer dan 350 nieuwe organismen, waaronder 244 planten, 16 amfibieën, 16 reptielen, 14 vissen, 2 vogels, 2 zoogdieren en minstens 60 ongewervelde dieren.

Nieuwe apensoort
In India ontdekten wetenschappers een nieuwe apensoort: de Macaca munzala. Dat is bijzonder, want de laatste nieuwe apensoort werd meer dan een eeuw geleden ontdekt. De relatief grote aap heeft een korte staart en leeft op een hoogte van 2.000 tot 3.500 meter. Een andere bijzondere ontdekking was een fossiel van een gekko. Het fossiel van de hagedis is al minstens een miljoen jaar oud en is daarmee het oudste gekkofossiel dat tot op heden is gevonden. Wetenschappers vonden de resten van het dier in een mijn in het noorden van Myanmar.

Miniherten en vliegende kikkers
Ook troffen wetenschappers de kleinste hertensoort ter wereld aan (Muntiacus putaoensis) tijdens hun onderzoek. In eerste instantie dachten wetenschappers dat het hertje – een muntjak van 60 tot 80 centimeter hoog en met een gewicht van 11 kilo – een jong van een al bestaande diersoort was, maar uit DNA-onderzoek bleek het om een nieuwe soort te gaan. Een andere ontdekking is de zogenoemde ‘vliegende kikker’ (Rhacophorus suffry). Dit felgroene amfibie is uitgerust met vliezen tussen zijn lange, rode poten. De vliezen stellen de kikker in staat om te zweven. Verder stuitten de onderzoekers op een vis met oranje stippen (Channa aurantimaculata). Het dier heeft tevens een kop die lijkt op het aangezicht van een slang. De 40 centimeter lange vis werd ontdekt in het noorden van India en bewoont de rivieren van een tropisch regenwoud. Wetenschappers zijn diep onder de indruk van de rijkdom van de natuur in de Himalaya. “De Himalaya behoort tot de gebieden op aarde die buitensporig veel last hebben van de klimaatverandering”, zegt Johan van de Gronden, directeur van het WNF. “Deze natuurlijke rijkdommen gaan voor altijd verloren als we de opwarming van de aarde niet kunnen stoppen.”

Bron, foto’s en volledig rapport: Wereld Natuur Fonds

Lees ook:Nieuwe soorten ontdekt in oostelijke Himalaya
Lees ook:Talloze nieuwe diersoorten ontdekt in Queensland
Lees ook:Nieuwe kikkersoort ontdekt in Maleisië
Lees ook:Meer dan duizend nieuwe soorten ontdekt in Nieuw-Guinea
Lees ook:Uitgestorven gewaande boomkikker ontdekt in India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.