Reisidee: kamperen onder de Afrikaanse sterrenhemel

Onbeschermd
Een safari in Afrika is een onvergetelijke gebeurtenis en staat hoog op het verlanglijstje van veel reizigers. Voor wie echter net iets verder wil gaan en streeft naar het gevoel om een paar dagen echt deel uit te maken van het leven in de Afrikaanse bush, is een authentieke kampeersafari een aanrader. Dergelijke reizen geven je niet alleen de gelegenheid om de Big Five (olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard) voor de lens te krijgen, maar stellen je in staat om de adembenemende Afrikaanse natuur echt van dichtbij in al haar facetten te beleven. Onder begeleiding van een ervaren gids rondtrekken en de tenten opslaan op plekken die middenin de wildreservaten liggen, het geeft de reis toch een extra meerwaarde. Bovendien vergroot het ook de kans op het zien van nachtdieren zoals hyena’s of galago’s, wezens die zich overdag zelden laten zien. Een enigszins dappere inborst en een behoorlijke portie gezond verstand zijn wel broodnodige vereisten. Kamperen in de wildernis betekent namelijk dat een stevig tentzeil de enige barrière is die de reiziger scheidt van de wilde dieren die de pikduistere Afrikaanse nacht onveilig maken.

Landenkeuze
De populairste safaribestemmingen zijn waarschijnlijk nog altijd Kenia en Tanzania, maar de ideale uitvalsbasis voor een authentiek Afrikaans bushavontuur is wellicht Botswana. Dit dunbevolkte land herbergt nog veel ongerepte natuur en talrijke bijzondere diersoorten. De grootste olifantenpopulatie ter wereld, de aanwezigheid van een enorm breed scala aan diverse antilopensoorten en de aanwezigheid van legendarische roofdieren als de leeuw, cheeta, hyena en het illustere en ongrijpbare luipaard, maken het land tot een waar safariparadijs. Botswana is als land wel wat prijziger dan bijvoorbeeld Kenia, maar dit is een bewuste keuze van de plaatselijke overheid. Door te kiezen voor duurzaam ecotoerisme in plaats van massatoerisme kun je in Botswana wel nog relatief ongestoord genieten van de dieren en de wildernis. Over het algemeen tref je hier geen batterijen safarivoertuigen aan die zich allemaal verdringen rondom die ene leeuw die zich net in de directe omgeving bevindt. Verschillende Nederlandse reisorganisaties zoals Djoser, Koning Aap Reizen en Going Africa Safaris bieden kampeersafari’s aan naar Botswana en Oost-Afrika.

Lees ook:De Big Five van de Zuid-Afrikaanse zeeën
Lees ook:Oog in oog met wilde jachtluipaarden
Lees ook:Avontuurlijk op reis
Lees ook:Chinese dierentuinleeuw blijkt hond te zijn
Lees ook:Olifant trapt twee Amerikaanse toeristen dood

5 reacties op “Reisidee: kamperen onder de Afrikaanse sterrenhemel

  1. Janneke

    Het lijkt me eigenlijk nogal gevaarlijk, met die wilde dieren zo dichtbij. Is dat nog nooit verkeerd gegaan?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Hallo Janneke,
    Soms gaat het wel eens mis, maar dit komt niet vaak voor. De meeste plaatselijke gidsen en touroperators weten heel goed waar ze mee bezig zijn en voelen het gedrag van de wilde dieren perfect aan. Verder is het gewoon belangrijk dat je een aantal basisregels consequent in acht neemt: niet in het donker te ver van je tent afdwalen, afstand bewaren, niet de voertuigen verlaten als er potentieel gevaarlijke dieren in de buurt zijn en- mocht je toch onverhoops te voet op een roofdier stuiten- nooit wegrennen! Ongelukken gebeuren meestal als mensen deze aandachtspunten negeren. Statistisch gezien is het veel gevaarlijker om je bijvoorbeeld in het Nederlandse verkeersgewoel te mengen dan je (op verantwoorde wijze) tussen de Afrikaanse wilde dieren te begeven.

      /   Beantwoorden  / 
  3. JessicaNop

    Great point and very interesting food for thought. I’m not sure I have any clients I can replicate this with, but will bear in mind for the future. Regards

      /   Beantwoorden  / 
  4. ArianaBlof

    I like your post. Good stuff. Keep them coming :)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Frank Heinen

    Thanks for the kind words. I’m glad you enjoy the posts.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.