Natuur ligt weken voor op schema

ZandhagedisopppaarkleurDegenen onder ons die veel tijd in de buitenlucht doorbrengen zal het niet verbazen dat natuur momenteel een dikke maand voorloopt op het schema van vorig jaar. Zo zijn loofbossen en graslanden bijna dertig procent groener dan vorig jaar, toen de lente extreem koud begon. De bomen laten dit jaar ruim twintig dagen eerder hun bladeren zien. Ook staan de planten dit jaar eerder in bloei dan vorig jaar. Brem spant de kroon en staat vijf weken vroeger in bloei. Ook de meidoorn bloeit erg vroeg en is een maand eerder dan normaal. Hetzelfde beeld komt naar voren als je een blik werpt op de fauna. Zo hoorde ik afgelopen week op diverse plekken in en rondom Nationaal Park De Meinweg roepende veldkrekels, een fenomeen dat normaal meestal pas begin mei te bewonderen valt. Ook de zandhagedissen zijn dit jaar al erg vroeg op vrijersvoeten, getuige de mannetjes die al hun prachtige, felgroene paringskleur hebben en reeds toenadering tot de vrouwtjes zoeken. Dat de dieren en planten er dit jaar zo vroeg bij zijn, heeft natuurlijk te maken met de extreem zachte winter en de ook nu nog aanhoudende warmte. De gemiddelde temperatuur in De Bilt (dag en nacht samen) komt deze maand waarschijnlijk boven de 12 graden uit, zo’n drie graden warmer dan normaal.

Lees ook:Winter van 2015 net niet goed voor warmterecord
Lees ook:Eerste muurhagedissen van 2012 gezien
Lees ook:Vroege vrouwtjesadders
Lees ook:Zacht weer wakkert ‘voorlente’ in de natuur aan
Lees ook:Zandhagedissen vroeg uit het ei

Eén reactie op “Natuur ligt weken voor op schema

  1. LPA

    “Zo hoorde ik afgelopen week op diverse plekken in en rondom Nationaal Park De Meinweg roepende veldkrekels, een fenomeen dat normaal pas eind mei/begin juni te bewonderen valt.”
    Veldkrekels beginnen doorgaans reeds eind april, begin mei te tsjirpen. In mei leggen de vrouwtjes hun eitjes al. Dit jaar waren ze in onze contreien inderdaad uitzonderlijk vanaf half april te horen, maar eind mei begin juni is beslist te laat. De imago’s zin immers in de loop van juli al aan het einde van hun levenscyclus. Als imago leven ze gewoonlijk maar een drietal maanden. Kijk ook op Waarnemingen.nl.
    Beste groet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.