Natuurorganisaties krijgen financiering Oostvaarderswold rond

Foto: Twan Teunissen
Investeerders
Natuurorganisaties hebben voldoende investeerders gevonden om de komst van natuurgebied Oostvaarderswold te financieren. Dat heeft directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds bekendgemaakt. Het nieuwe natuurgebied in Flevoland moet de Oostvaardersplassen en het Hosterwold, bij Zeewolde, met elkaar verbinden. Het Oostvaarderswold beslaat 1800 hectare en bestaat nu nog voornamelijk uit landbouwgebied.Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Oostvaardersplassen verbonden worden met de Veluwe zodat er een gebied van 18.000 hectare aaneengesloten natuur (ongeveer de grootte van het eiland Texel) ontstaat.

Natuurbeleving
Een natuurgebied dat zoveel mogelijk open zal zijn voor recreanten om zich onder te dompelen in deze ‘nieuwe wildernis’. Naast talloze recreatiemogelijkheden zal de omgeving rondom het Oostvaarderswold een bijzondere woonomgeving bieden en kansen om groen te ondernemen. Als de provincie Flevoland het voorstel definitief goedkeurt, zal de eerste schop in 2012 de grond in gaan. WNF-directeur Johan van den Gronden: “Op de dag dat de inspraak sluit voor de nieuwe Natuurwet die de waarde van ons Nederlands landschap alleen maar verder aantast, bloeit in de achtertuin van Amsterdam, Lelystad en Almere een prachtige wildernis op die zijn weerga niet kent. We willen het Oostvaarderswold realiseren vanuit de breed gedragen overtuiging dat dit een enorme ecologische verrijking voor Nederland betekent.” Het kabinet heeft zijn handen afgetrokken van het project, maar het WNF, Staatsbosbeheer en Flevo-Landschap zijn onverdroten blijven zoeken naar mogelijkheden om het alsnog te kunnen realiseren. Als Provinciale Staten van Flevoland het plan goedkeuren, dan tekenen de provincie en de drie natuurorganisaties in het voorjaar een overeenkomst en wordt in 2012 begonnen met de aanleg van het eerste gedeelte van het nieuwe natuurgebied.

Bronnen: WNF, NOS

Lees ook:Oostvaarderswold komt er niet
Lees ook:‘Versimpelde’ Oostvaarderswold wellicht toch mogelijk
Lees ook:Laatste provincies spreken oordeel uit over Natuurakkoord
Lees ook:Vos maakt camera buit
Lees ook:De nieuwe wildernis passeert half miljoen bezoekers

Eén reactie op “Natuurorganisaties krijgen financiering Oostvaarderswold rond

  1. anthonia

    Ja, ja… De financiering is rond. En nu nog de aankoop regelen. Verkopen de grondeigenaren (= boeren) wel? Dacht ik niet.
    Zoals zoveel van de plannen rond de EHS: papier.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.