Kamerlid Koopmans wil af van beschermde status steenmarter

CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans wil weten of staatssecretaris Henk Bleker ervoor wil zorgen dat de beschermde status van de steenmarter wordt opgeheven. Koopmans wijst erop dat het dier het in Nederland goed doet en elders in Europa gewoon wordt bestreden. De CDA’er komt met zijn voorstel wegens de perikelen in het Gelderse dorp Tolkamer, waar leerlingen uitwijken naar het gemeentehuis wegens de overlast door steenmarters die in hun schoolgebouw huizen. De dieren markeren hun gebied met urine, een goedje dat schijnbaar regelmatig door het schoolplafond lekt. Het lijkt er nu volgens Koopmans op dat het beschermen van de marters boven het welzijn van kinderen gaat en dat vindt hij onwenselijk. Wat hem betreft kunnen de gevangen steenmarters het best worden uitgezet in gebieden als Siberië of IJsland, zodat ze niet al te snel terugkeren. In een reactie zegt de Dierenbescherming niet blij te zijn met dit voorstel. “Het is geen diervriendelijke oplossing en ook geen structurele oplossing.” Volgens de Dierenbescherming kunnen de pijlen beter worden gericht op het goed isoleren van de school, zodat de marter niet naar binnen kan. Dan verliest het dier uiteindelijk vanzelf zijn interesse voor het gebouw.

Lees ook:Gemeente Texel wil verwilderde katten afschieten
Lees ook:Zwitsers gaan stemmen over dierenadvocaten
Lees ook:Ezels en pony’s slecht behandeld op Drentse markt
Lees ook:Kamermeerderheid wil katten verplicht laten chippen
Lees ook:Intratuin past vlinderactie aan na kritiek

11 reacties op “Kamerlid Koopmans wil af van beschermde status steenmarter

  1. Johan

    Triest om te zien hoe deze partij met de natuur om gaat. Zonder enige aarzeling worden dit soort oplossingen geopperd, zonder ook maar even na te denken of dit een duurzame oplossing is. Vanwege een opgeblazen incident ineens maar een beschermde diersoort van die status ontdoen, zodat je ze uit de school kunt krijgen, terwijl er natuurlijk veel eenvoudiger oplossingen zijn, zoals het voorkomen dat ze in de eerste plaats in de school geraken. Die partij is echt een loophondje van de boeren- en jagersorganisaties.

    Dit is weer een CDA plan dat prima in het rijtje van talloze andere CDA prutplannen past, zoals de doelloze heksenjacht op de vos om ‘de weidevogel te redden’, wat graag door jagers wordt aangegrepen om hun jachtveldjes te ontdoen van onwelkome predatie-concurrentie, en de bestrijding van de gans, die het uitstekend doet in het grasrijke en inmiddels vos-arme(loze?)) weiland.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Pieter B

    Als uitroeien een oplossing is om onze kinderen te beschermen tegen de schadelijke steenmarter dan zeg ik oké,uitroeien dat ongedierte.De status van beschermde diersoort opheffen.NU.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Heinen

    Beste Pieter,

    Ga je onzin alsjeblieft ergens anders uitkramen. Steenmarters zorgen hoogstens voor wat incidenteel ongemak en zijn zeker niet gevaarlijk voor kinderen of mensen. Bovendien bewonen ze Europa al veel langer dan wij mensen. Wij zijn dus de indringers, niet zij. Bovendien weet ik zeker dat mensen zoals jij het hardst zeuren als de prooidieren waar de steenmarter op jaagt (ratten, muizen, konijnen) zich massaal gaan vermenigvuldigen en bijvoorbeeld veel vraatschade aanrichten. Het massaal bejagen/uitroeien van steenmarters zal bovendien weinig zoden aan de dijk zetten: als een dier wegvalt, staat er meestal weer vrij snel een nieuwe marter klaar om het leefgebied over te nemen. Het volledig uitroeien van de soort zou dan ook een veelvoud kosten van de schade die de dieren in de praktijk veroorzaken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Pieter B

    Dierenvriend zeker?Oké,U Uw zin.Ik blijf bij uitroeien dat ondier.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Johan

    Pieter, uw reactie is doorspekt met ongefundeerde vooroordelen, egoïsme en onverdraagzaamheid. Jammer!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Pieter B

    Zo als bekend zijn dieren vrienden heel snel op de teentjes getrapt.Ik wil alleen maar wijzen op het feit dat er moet worden op getreden tegen schade veroorzakende beesten en beestjes.De,denk ik,woedende reactie’s op mijn inzendingen doen mij plezier hebben.Zo snel op de kast is humor.Maar de essentie van mijn bemoeiingen is nu een
    maal laten we wat aan het dier doen.De noodzaak van de aanwezigheid van de steenmarter zie ik niet.Ik ken ze alleen maar van een plaatje dus missen zal ik ze niet doen.Ik zie liever een actie die de korenwolf zal redden.Voor zover ik weet veroorzaakt dat beestje weinig schade.Of heb ik het mis?Tot slot,de steenmarter vindt in mijn ogen geen genade.;)

      /   Beantwoorden  / 
  7. Frank Heinen

    Je slaat de spijker op zijn kop: je kent steenmarters alleen van plaatjes. Ik heb ze daarentegen wel al een paar keer (en niet in de dierentuin) in levenden lijve gezien en weet derhalve dat het gewoon mooie en interessante beesten zijn. En doordat je al aangeeft de steenmarter alleen van plaatjes te kennen en je niets weet over de ecologische rol of leefwijze van dit dier (behalve dat ze wel eens een remkabel doorbijten), kun je ook geen gefundeerd oordeel over deze kwestie vellen. Wat betreft de noodzaak van zijn aanwezigheid: zie mijn bovenstaande reactie over zijn rol als roofdier. Minder roofdieren=meer konijnen, knaagdieren en kraaiachtigen=meer vraatschade aan voedselgewassen=hogere voedselprijzen. In ecologisch opzicht en wat betreft symbiotische relaties is de mens bovendien de meest nutteloze en schadelijke soort op aarde. Moeten we die dan ook maar uitroeien?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Pieter B

    Dit zijn de bekende reactie’s van dieren”vrienden”.U zult ook wel blij zijn met het op rukken van de wolf.Prachtig,maar daar hebben wij in Nederland geen ruimte voor.In het Noord-Hollandse duinlandschap moeten Schotse Hooglanders worden geplaatst om het landschap te begrazen.Die prachtige dieren horen hier helemaal niet thuis.De duin konijntjes zijn door het vermeerderen van die vermaledijde vossen zeldzaam geworden.Toen deze konijntjes met hun geknaag en gevreet aan de begroeiing de boel bij hielden was de Hooglander niet nodig.Vossen richten veel schade aan in kinderboerderijen.In de nacht slopen zij het dieren bestand.Maar goed,we dwalen af.Ik ben nu eenmaal niet zo’n dieren fanaat.Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik ze kwaad zou willen doen.Wat mij betrefd einde discussie.Ik zal niet meer reageren op berichten cq mailtjes.Het ga U goed dierenvrienden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan

      Laat me raden. U bent jager?

        /   Beantwoorden  / 
  9. jan

    alles wat maar stuk gebeten kon worden onder de motorkap is er aan gegaan.
    honderden euro s schade.
    afknallen die handel !!!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  10. abby

    Als marters in auto’s kruipen om op draadjes te kauwen, dan zou ik die draadjes omwikkelen met heel dun koperdraad uit een oude radio. Ja, t is maar een idee hoor. Hij vindt het dan vast nite meer fijn om op te kauwen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.