“Wilde zwijnen op de Veluwe zijn graatmager”

Bijvoeren
De wilde zwijnen op de Veluwe zijn graatmager. Dat meldt vereniging Het Edelhert, die de grote grazers op de Veluwe in de gaten houdt. Volgens de vereniging hebben de zwijnen honger, omdat er dit jaar sowieso al weinig voer voor hen was. En wat over is gebleven, is nu ook nog eens onder een dikke laag sneeuw verdwenen. De vereniging zegt dat de wilde zwijnen zich in toenemende mate overdag in tuinen en op landbouwgronden vertonen, wat gewoonlijk niet in de wintermaanden gebeurt. Het Edelhert vindt dat de provincie Gelderland toestemming moet geven om de zwijnen bij te voeren. De Flora- en faunawet staat dat toe bij bijzondere weersomstandigheden en als er een natuurlijk voedseltekort is. Er zijn dit jaar weinig eikels en beukennootjes gevallen, het wintervoer voor de zwijnen. Als die zogenoemde mast op is, gaan de zwijnen gras eten, maar dat is nu door de sneeuw zelfs voor bekwame wroeters als zwijnen amper bereikbaar.

Zwijnenstand
Weinig voer betekent overigens dat de zwijnenstand, die al jaren veel te hoog is, lager zal worden. Als de dieren in een slechte conditie zijn, werpen ze minder jongen en ook later in het jaar, zodat de zwijnenpopulatie op natuurlijke wijze afneemt. Wildbeheerder Gerrit Jan Spek van de Vereniging Wildbeheer Veluwe beaamt dat de “zwijnen het nu stevig voor de kiezen krijgen.” Reden tot zorg is er echter niet. “De natuurlijke selectie is hier aan gang. Er lopen ook nog genoeg dieren rond die goed in hun vel zitten. Zwijnen die zichtbaar lijden, worden door jagers afgeschoten.” Naar schatting lopen er momenteel op de Veluwe 2500 wilde zwijnen rond. Wildbeheerders streven naar een maximumaantal van 1500 dieren, een getal dat door veel onafhankelijke experts ernstig in twijfel wordt getrokken. Er zou op de Veluwe ruimte zijn voor aanzienlijk meer wilde zwijnen.

Lees ook:3500 Veluwse zwijnen wacht de dood
Lees ook:Herten en zwijnen kunnen eindelijk Veluwe in en uit
Lees ook:Zwijnensterfte hoger door eikelgebrek
Lees ook:Wilde zwijnen na reddingsactie toch gedood
Lees ook:Goed mastjaar bemoeilijkt zwijnenjacht

Eén reactie op ““Wilde zwijnen op de Veluwe zijn graatmager”

  1. Martine

    Niet voeren hoor, ik woon op de Veluwe en al jaren schieten ze in het voorjaar honderden zwijnen af omdat er teveel zijn. Een beetje dubbel om dan nu te discussieren over bijvoeren, dan red je ze nu van de hongersdood en schiet je ze in april alsnog af…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.