Bijzondere vogel gezien in Alkmaar

800px-Icterus-galbula-002Een zeer bijzondere vogel is opgedoken in verscheidene Alkmaarse tuinen. Het gaat om de Baltimoretroepiaal. Het vogeltje heeft oranje-gele en zwarte veren en is voorzien van een puntige, scherpe snavel. Hij broedt in Noord-Amerika en hoort in deze tijd van het jaar eigenlijk in Latijns-Amerika rond te fladderen. Volgens voorzitter Arnoud van den Berg van de Dutch Birding Association is de wereld der vogelaars in rep en roer. Het is pas de tweede keer sinds 1890 dat de troepiaal in ons land is gezien. In totaal zijn er in Europa sinds 1890 welgeteld 34 exemplaren waargenomen, waarvan het overgrote deel in Groot-Brittannië opdook. Meestal gaat het om dieren die verdwaald zijn tijdens hun trek boven zee. Van den Berg verwacht dat honderden liefhebbers met kijkers en camera’s naar de Noord-Hollandse plaats zullen afreizen om een glimp van de vogel op te vangen. Verschillende mensen hebben de Baltimoretroepiaal al gezien. Hij bivakkeert in de wijk Oudorp en komt af op de vetbollen die bewoners van de wijk in veel tuinen hebben opgehangen.

Lees ook:Zeldzame lammergier gezien boven Nederland
Lees ook:Stormvogel voor het eerst in jaren weer boven zee gezien
Lees ook:Roze pelikaan gezien in Zeeland
Lees ook:Zeldzaam grote wespendieventrek in augustus
Lees ook:Vink meest geteld tijdens landelijke vogelteldag

2 reacties op “Bijzondere vogel gezien in Alkmaar

  1. Erica van Leeuwen

    Vandaag hebben wij boven het slootje naast ons huis tegelijk 7 grote zilverreigers gespot! Het was een fantastisch gezicht! De afgelopen dagen zagen we al elke dag af en toe een exemplaar, maar nu 7 tegelijkertijd. Helaas hebben wij in het weiland ook een dode zilverreiger gevonden. Alleen de leeggevreten borstkas en de vleugels lagen er nog, de kop en de poten waren opgevreten. Misschien een verzwakt exemplaar? Kunnen wij deze grote zilverreigers eten geven (bijvoorbeeld eendagskuikens) of kunnen wij dit beter laten? Ik hoor graag advies, met vriendelijke groeten, Erica van Leeuwen. tel 02510 672210

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Hallo Erica,

    Dat is een mooie waarneming zeg! Zelf woon ik in Roermond (Midden-Limburg) en zie ik er bij de Maasplassen ook wel eens een of twee. Maar zeven tegelijk, dat heb ik nog niet mogen aanschouwen. Het heeft er alle schijn van dat het dode exemplaar gegrepen is door een hond of vos. Dit kan er inderdaad op duiden dat het om een verzwakt exemplaar ging. Dat is ook niet geheel onlogisch gezien het barre winterweer. Normaal gesproken zullen de meeste reigers het op eigen houtje wel redden, maar het kan op zich natuurlijk geen kwaad om ze bij te voeren met eendagskuikens of vis.

    Groeten,

    Frank Heinen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.