Lokale wegennetwerken zijn dodelijke vallen

Een verhoging van de maximumsnelheid, de aanleg van splinternieuw asfalt, allemaal paradepaardjes van populistische of opportunistische politici die de onvrede bij gefrustreerde forenzen en automobilisten over het dichtslibbende Nederlandse wegennetwerk weg moeten nemen. De wilde dieren die ons bescheiden kikkerlandje nog bevolken, zullen echter niet zo blij zijn met deze voornemens. Uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt namelijk dat met name zoogdieren en amfibieën nu al massaal het loodje leggen langs onze vaderlandse autowegen. Per jaar worden bijvoorbeeld ongeveer 100.000 tot 300.000 egels, talloze boommarters, ongeveer 500 dassen, de nodige wilde zwijnen, tientallen reeën en veel trekkende amfibieën overreden door razende snelheidsduivels die op slinkse wijze, met behulp van hun geliefkoosde TomTom, de filevorming op de autosnelwegen proberen te ontvluchten door uit te wijken naar lokale sluipweggetjes. Wegen die meestal dwars door beboste en natuurrijke gebieden lopen. Zoogdierenvereniging VZZ roept minister Eurlings dan ook op om af te zien van een voorgenomen snelheidsverhoging op de zogeheten N-wegen en pleit verder voor een toename van het aantal verkeersluwe gebieden. Om te voorkomen dat dieren massaal geplet worden, zouden er bovendien rondwegen langs soortenrijke natuurgebieden moeten komen.

Goede en zinvolle voorstellen, maar of ze ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zullen zetten, blijft zeer de vraag. De geschiedenis leert ons dat natuurbelangen meestal het onderspit delven in een belangenstrijd met de automobilist of de geslepen en schreeuwerige propagandisten van de economische vooruitgang. De auto is en blijft nu eenmaal de vurig aanbeden Heilige Koe, een symbool van mobiliteit en individuele vrijheid dat best de nodige offers in de vorm van wat dode dieren verdient.

Bronnen: RTL Nieuws, www.vzz.nl

Lees ook:Schimmel oorzaak sterfte vuursalamanders Zuid-Limburg
Lees ook:Paddentrek weer begonnen
Lees ook:Amsterdam komt met voerverbod voor wilde dieren
Lees ook:Economische activiteiten Noordpool slecht nieuws voor walvissen
Lees ook:Klimaatverandering bedreigt meer soorten dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.