Kleinste kikkers ter wereld ontdekt

Foto: Fred Kraus
Wetenschappers hebben in Papoea-Nieuw-Guinea recentelijk twee piepkleine kikkersoorten ontdekt. De beestjes maten respectievelijk 8.5 tot 9 millimeter (Paedophryne dekot, zie foto) en 8.8 tot 9.3 millimeter (Paedophryne verrucosa). De oude recordhouders bereikten een lengte van tien millimeter. De nieuwe soorten zijn niet alleen de kleinste bekende kikkers, maar ook de kleinste gewervelde dieren met vier poten. “Het is altijd verbazingwekkend om te zien hoe klein sommige kikkersoorten kunnen worden. Ze zitten echt tegen de grens aan van wat anatomisch en fysiologisch mogelijk is”, stelt amfibieëndeskundige Robin Moore (Conservation International). De minikikkers werden ontdekt tijdens een expeditie onder leiding van zoöloog Fred Kraus. De dieren zijn waarschijnlijk zo klein omdat ze een rol in het plaatselijke ecosysteem spelen die niet wordt vervuld door andere dieren. De mijten die ze eten zijn bijvoorbeeld te klein om andere, grotere kikkersoorten afdoende te voeden. Experts verwachten dat er in de toekomst nog wel meer, wellicht zelfs nog kleinere amfibieën worden ontdekt in de spaarzame afgelegen wouden die de planeet nog rijk is.

Bron: National Geographic News

Lees ook:Minuscuul kikkertje is kleinste gewervelde ter wereld
Lees ook:Minuscule kikkersoort ontdekt in Peru
Lees ook:Nieuwe kikkersoorten ontdekt in Braziliaans regenwoud
Lees ook:Vier soorten minikikkers ontdekt in India
Lees ook:Onbekende dwergspinnen ontdekt in China

2 reacties op “Kleinste kikkers ter wereld ontdekt

  1. Forum Stadshagen

    Mooi gezien en uitgezocht. Maar ik vraag mij vaak af wat we allemaal op de wereld met deze kennis kunnen en moeten… Of denken jullie daar anders over?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Ik zie toch wel het nut in van dergelijk onderzoek. Elke soort speelt namelijk een bepaalde rol in een ecosysteem, ook de zeer kleine diertjes (die vaak nog belangrijker zijn dan de grote dieren). Door meer over individuele soorten en hun web van relaties met andere organismen te leren, kun je waardevolle ecosystemen ook beter beschermen en het biodiversiteitsverlies wellicht eingszins afremmen. Bovendien: het is toch ook gewoon leuk en fascinerend om nieuwe diersoorten te ontdekken en de natuur in al haar facetten te bestuderen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.