2011 wordt Jaar van de Vleermuizen

Publiekscampagne
Niet alleen in Nederland, maar zelfs in heel Europa wordt 2011 het Jaar van de Vleermuizen. Met een publiekscampagne wil de Zoogdiervereniging aandacht vragen voor deze voor veel mensen onbekende, mysterieuze, maar wel beschermde en uiterst nuttige vliegende zoogdieren. Elk jaar vraagt de Zoogdiervereniging extra aandacht voor een van de in Nederland in het wild levende zoogdiersoorten. In 2009 was dat de egel (zie www.jaarvandeegel.nl), in 2010 het wild zwijn. In 2011 is gekozen voor alle Nederlandse vleermuissoorten. Er komt een publiekscampagne om Nederland de vleermuizen te laten ontdekken.

Bescherming
En dat is hard nodig. Want vleermuizen blijven uiterst kwetsbare dieren. Bovendien heeft de mens veel invloed op de toekomst van vleermuizen. Minstens de helft van de in Nederland voorkomende soorten vleermuizen maakt in meer of mindere mate gebruik van door de mens gemaakte gebouwen als verblijfplaats. Dat kunnen gewone huizen zijn, maar ook kerken en forten. Door renovaties, isolatie of sloop verdwijnen veel plekken waar vleermuizen kunnen huizen. En de huidige bouwstijl laat niet zelden weinig ruimte voor vleermuizen. Vleermuizen en mensen leven vaak zij aan zij, maar dat wil niet zeggen dat mensen ook veel van vleermuizen weten. Veel bewoners en eigenaren merken de aanwezigheid van vleermuizen niet eens op. Meestal veroorzaken de dieren ook geen overlast. Maar onbekend maakt nu eenmaal vaak ook onbemind. Maar vleermuizen vervullen in ecologisch opzicht een vitale rol. Ze verlevendigen de menselijke omgeving en hebben hun nut als natuurlijke insectenverdelgers al lang en breed bewezen. Een watervleermuis vangt bijvoorbeeld zo’n 3000 muggen per nacht. Alle Nederlandse vleermuizen zijn overigens insecteneters en worden zwaar beschermd door Nederlandse en Europese natuurwetten.

Hoogtepunten
Hoogtepunten van het Jaar van de Vleermuizen worden een zoektocht naar kolonies in het voorjaar (de Sunrise Survey) en de groots aangepakte ‘Nacht van de Vleermuis’ aan het einde van de zomer. Daarnaast wordt op andere wijzen de kennis over en het enthousiasme voor de vleermuizen vergroot. Zo komt er een tijdelijke webcam, een folder met tips voor het scheppen van een vleermuisvriendelijke tuin en een themadag over vleermuizen.

Bron: Zoogdiervereniging

Lees ook:Verwarde vleermuizen vliegen Nederlandse huizen binnen
Lees ook:Wolf rukt op richting Nederland
Lees ook:Miljoen Amerikaanse vleermuizen gestorven aan epidemie
Lees ook:Minder egels geteld tijdens tweede Egelweekend
Lees ook:Veel vleermuizen doen het goed in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.