Vogels van het boerenland in grote problemen

Foto: Patrijs, IVN
Het is welbekend dat het niet al te goed gaat met de Nederlandse weidevogels. Maar ook op Europese schaal doen de vogelsoorten die doorgaans vertoeven op het boerenland het niet al te best. Dat blijkt uit de laatste gegevens die het Pan-European Monitoring Scheme heeft opgeleverd. De monitoring van 145 algemene tot redelijk algemene vogelsoorten in 25 landen tussen 1980 en 2009 laat zien dat vooral boerenlandvogels het hardst achteruit gaan en de laagste aantallen ooit hebben bereikt. In de top 10 van de snelste dalers staan onder meer verschillende kenmerkende soorten van het Nederlandse boerenland, zoals de patrijs (66% afname), grutto (55%), graspieper (51%) en kneu (49%). Daarnaast nemen ook andere soorten sterk in aantal af. Intensivering van de landbouw is één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van boerenlandvogels.

Landbouwbeleid
De resultaten laten duidelijk zien dat een hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) noodzakelijk is om boerenlandvogels duurzaam te beschermen, onder andere door boeren te belonen en actief te stimuleren om beheersmaatregelen uit te voeren. In oktober worden de voorstellen verwacht voor het nieuwe GLB dat zal lopen van 2014 tot 2020. Vogelbescherming Nederland vreest dat deze voorstellen onvoldoende middelen zullen bevatten voor agrarisch natuurbeheer en andere natuurvriendelijke landbouwmethoden. “Het is bekend dat onze weide- en akkervogels hard achteruitgaan, een trend die blijkbaar geldt voor heel Europa. Dit is geen toeval, het gehele Europese landelijk gebied is gevormd door het GLB. Dit beleid heeft geleid tot een hogere voedselproductie, maar onze boerenlandvogels hebben hier uiteindelijk de prijs voor betaald”, stelt Steven Kragten van Vogelbescherming Nederland.

Vege voortekenen
Volgens de Vogelbescherming biedt het nieuwe GLB een uitgelezen mogelijkheid om het verlies aan biodiversiteit op het Europese platteland tegen te gaan. Maar dan moeten er wel voldoende middelen worden gereserveerd om de uitvoer van effectief agrarisch natuurbeheer mogelijk te maken. Steven Kragten: “Het gaat niet om het maken van een keuze tussen het produceren van voedsel en natuurbescherming. Wij zijn er vast van overtuigd dat beide kerntaken hand in hand kunnen gaan.” De voortekenen zijn echter niet gunstig, want het heeft er alle schijn van de EU lidstaten de mogelijkheid wil geven om middelen en gelden te verschuiven van agrarisch natuurbeheer naar andere doelstellingen. En we weten allemaal welke gevolgen een dergelijke beleidswijziging voor de Nederlandse vogelwereld onder het huidige kabinet zal hebben…

Bron en meer informatie: Natuurbericht.nl

Lees ook:Dijksma wil zich inzetten voor weidevogels
Lees ook:Aantal boerenlandvogels schrikbarend teruggelopen
Lees ook:Ruim drie miljoen broedvogelparen minder in boerenland
Lees ook:Nederlandse weidevogels zijn met de juiste maatregelen nog te redden
Lees ook:Natuurmonumenten slaat alarm over voortbestaan weidevogels in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.