De spectaculairste nieuwe soorten van 2010

Foto: University of Arizona
Verbluffende diversiteit
Taxonomen hebben op een congres in de Verenigde Staten de spectaculairste nieuwe soorten van 2010 uitgekozen. Onder de tien toppers bevinden zich onder meer een bloedzuiger met enorme tanden die een voorkeur heeft voor neuzen en een schimmel die licht geeft in het donker. Ook een bacterie die ontdekt werd op het wrak van de Titanic werd opgenomen in de ranglijst. “Astronomen mogen dan bezig zijn aarde-achtige planeten te zoeken in de ruimte, wij vinden nog altijd volop nieuwe soorten hier op aarde”, aldus de organisator van het congres. “Onze gok is dat alle diersoorten die we nu kennen slechts twintig procent van de totaal op aarde aanwezige zoölogische biodiversiteit bedragen. Een redelijke schatting is dat er nog tien miljoen diersoorten geclassificeerd en beschreven moeten worden en een naam moeten krijgen.”

Verschrikkelijke bloedzuiger
Een van de soorten was de Tyrannobdella rex, oftewel de verschrikkelijke koning der bloedzuigers in het Latijn. Biologen troffen het parasitaire diertje aan in de neuzen van kinderen die in de Amazonerivier hadden gezwommen. Hoewel het diertje maar een centimeter of vier groot is, zijn zijn acht tanden buitenproportioneel groot. Ook uit het Amazonegebied afkomstig is de lichtgevende schimmel die de poëtische naam Mycena luxaeterna (‘eeuwig licht’) heeft meegekregen. Daarnaast werd een paddestoel (geen dier, maar een schimmel) opgenomen in de lijst omdat hij als enige zijn sporen onder water afzet. Wetenschappers observeerden hun natte ontdekking elf weken lang in een rivier in Oregon. Ook op de lijst, maar misschien alweer uitgestorven, is de in Louisiana voorkomende pannenkoekvleermuisvis. Het dier is zo plat als een pannenkoek en volgens de taxonomen ‘oerlelijk, maar op een goede manier’. Het enig bekende leefgebied van de vis is de Amerikaanse kustregio die vorig jaar werd getroffen door een olieramp, dus de ontdekkers vrezen het ergste. Met het eerst bekende exemplaar van de walters-duiker, een klein soort antilope, liep het eveneens slecht af: de ontdekkers, onder wie drie Belgen, vonden het dier op een Afrikaanse markt voor bushmeat.

Onbewust
De top tien bestaat verder uit een spin wiens web rivieren en meren kan overspannen, een fruitetende hagedis, een springende kakkerlak en een krekel die noodzakelijk is voor de bestuiving van een zeldzame orchidee. De taxonomen stellen de ranglijst elk jaar samen om duidelijk te maken hoe divers de natuur kan zijn. “De meeste mensen realiseren zich niet hoe incompleet onze kennis is. We worden omgeven door een weldaad aan soorten die we voor lief nemen.”

Lees ook:Een op de tien soorten met uitsterven bedreigd tegen 2100
Lees ook:Honderden nieuwe soorten ontdekt in Amazonegebied
Lees ook:Betere bescherming voor migratoire diersoorten
Lees ook:Dodelijke schimmel bedreigt Europese salamanders
Lees ook:Sterke temperatuurschommelingen gunstig voor amfibieënparasiet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.