Wereldwijde bijensterfte waarschijnlijk veroorzaakt door virussen

Geen pesticiden
De wereldwijde massale bijensterfte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door virussen in plaats van pesticiden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Uit het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Illinois, blijkt dat pesticiden vermoedelijk niet verantwoordelijk zijn voor de enorme bijensterfte. Veel wetenschappers hadden het vermoeden dat een nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen verantwoordelijk was voor de bijenziekte. Virussen blijken echter de boosdoeners te zijn.

Onderzoek
De onderzoekers vergeleken gezonde bijen met bijen uit korven waar de bijenziekte heerst. Ze bestudeerden de genen en gebruikten cellen uit de ingewanden van de bijen. Pesticiden zouden op die plaatsen de meeste invloed moeten hebben, maar er was niets te zien. Ook bleek de weerstand van de bijen niet aangetast te zijn. Uit verder onderzoek naar de lichaamscellen van de bijen, bleek dat er veel fragmenten van ribosomen aanwezig waren. Ribosomen zijn eiwitbundels die rond een celkern liggen. De onderzoekers denken nu dat de bijen die de ziekte hebben, een probleem hebben met hun eiwitproductie. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat kleine virussen het ribosoom kunnen binnendringen om ervoor te zorgen dat er virussen in plaats van eiwitten worden gemaakt. De ribosomen blijven productief, maar maken virale eiwitten aan in plaats van lichaamseigen proteïnen. Zo kan het virus zich snel door het lichaam van een bij verspreiden en tevens andere bijen besmetten.

Bron: BBC News

Lees ook:Amerikaans onderzoek werpt nieuw licht op bijensterfte
Lees ook:Bijen verslaafd aan nectar met pesticiden
Lees ook:‘Landbouwgif veroorzaakt massale bijensterfte’
Lees ook:Extra controles NVWA tegen bijensterfte
Lees ook:Adoptieplan bijenvolken groot succes

5 reacties op “Wereldwijde bijensterfte waarschijnlijk veroorzaakt door virussen

  1. Henk Tennekes

    De Amerikaanse publicatie vertelt ons iets over de mogelijke gevolgen van de besmetting van CCD bijen met virussen (geremde eiwitsynthese). De auteurs wijzen er nadrukkelijk op dat ze met het onderzoek de oorzaak van CCD niet hebben opgehelderd. De media beweren dit wel. Dat is misleiding.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Heinen

    Beste bezoekers,

    Mijn computer lijkt gecrasht te zijn. Hierdoor heb ik gisteren en vandaag geen nieuwe berichten op de blog kunnen plaatsen. Ik hoop dat het probleem snel weer verholpen is.

    Groet,

    Frank Heinen

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk Tennekes

    1. Ieder organisme op deze planeet kan niet leven zonder water;
    2. Bijen, vlinders, libellen en waterjuffers zijn in NL met uitsterven bedreigde insectensoorten die op de rode lijst van het ministerie LNV staan;
    3. Het oppervlaktewater in NL is op veel plaatsen zwaar verontreinigd met insecticiden;
    4. En dan zouden insecticiden geen rol apelen bij het uitsterven van insectensoorten?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Henk Tennekes

    1. Ieder organisme op deze planeet kan niet leven zonder water;
    2. Bijen, vlinders, libellen en waterjuffers zijn in NL met uitsterven bedreigde insectensoorten die op de rode lijst van het ministerie LNV staan;
    3. Het oppervlaktewater in NL is op veel plaatsen zwaar verontreinigd met insecticiden;
    4. En dan zouden insecticiden geen rol spelen bij het uitsterven van insectensoorten?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Frank Heinen

    Ik ben zelf ook wel een beetje sceptisch over de in het stuk vermelde onderzoeksresultaten. Ik denk dat het uitsterven van bepaalde insectensoorten een optelsom is van diverse problemen. Virussen, pesticiden, en de verschraling en vervuiling van het leefgebied van de dieren spelen allemaal een rol.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.