Bramen overspoelen de Nederlandse kust

De Atlantische braam (Brama brama) is niet direct een vissoort die veel bekendheid geniet of prominent op de menukaart van gerenommeerde toprestaurants prijkt. Sterker nog, deze ongrijpbare en fors gebouwde roofvis wordt maar zelden waargenomen. Het leven van dit dier speelt zich namelijk grotendeels af in de onpeilbare diepten van de Atlantische Oceaan. Hier kan de braam zich rustig en ongestoord tegoed doen aan inktvissen en kreeftachtigen, de lievelingsgerechten van deze ongrijpbare oceaanbewoner.

De laatste tijd duiken er langs de Nederlandse kust echter nogal wat dode bramen op. Met name de vondst van maar liefst 17 exemplaren rond de kust van Texel in het weekeinde van 6 en 7 december is opmerkelijk en zeer ongewoon. Ecomare, het centrum dat zich bezighoudt met het reilen en zeilen van de natuur in de Noordzee en rondom de waddeneilanden, heeft het zelfs over een heuse invasie. Lichtelijk gechargeerd gesteld misschien, maar het geeft wel aan dat we hier niet met een alledaagse gebeurtenis te maken hebben. De paaigronden van de Atlantische braam liggen ongeveer ter hoogte van Portugal, maar de zoektocht naar voedsel voert de vissen richting de voedselrijke noordelijke Atlantische Oceaan. Helaas komen de dieren tijdens hun trek- of terugtocht soms terecht in te koude en ondiepe wateren. Als ze dan (vaak door slechte en stormachtige weersomstandigheden) ook nog eens gedesoriënteerd raken, is het lot van de bramen bezegeld en spoelen ze vaak en masse aan.

Lees ook:Zeldzame diepzeevissen aangespoeld langs Nederlandse kust
Lees ook:Zeldzame zeeschildpad terug naar VS
Lees ook:Oceaanwater zal volgens wetenschappers West-Europa opwarmen
Lees ook:Nieuwe diersoorten ontdekt voor Schotse kust
Lees ook:Ruim een miljoen jonge palingen uitgezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.