Witte bultrug gespot bij Spitsbergen

Foto en video: Dan Fisher/Barcroft TV

Het zien van een bultrug is sowieso al een indrukwekkende ervaring die voor eeuwig in je geheugen blijft gegrift, maar het observeren van een zeldzame witte walvis moet helemaal het einde zijn. De Brit Dan Fisher had onlangs het voorrecht om in de buurt van de Noorse kust (Spitsbergen) een glimp van een krijtwitte bultrugwalvis op te vangen. Gelukkig voor ons wist hij het aparte dier op foto en film vast te leggen voor het weer in de diepte verdween. Hij heeft de imposante walvis Willow the Whale genoemd. “Het zien van zo’n apart gekleurd dier is zonder meer een unieke en eenmalige gebeurtenis”, vertelt Fisher. Volgens experts is de witte kleur van de bultrug te danken aan een vorm van leucisme en is Willow pas de derde geheel witte bultrug die ooit is waargenomen.

Lees ook:Opnieuw bultrug gespot langs Nederlandse kust
Lees ook:Bultrug Oosterschelde terug in Noordzee
Lees ook:Bultrug duikt op in New York
Lees ook:Bultrug bevrijd van vislijnen aan staart
Lees ook:Bultrug gespot in Rotterdams havengebied

2 reacties op “Witte bultrug gespot bij Spitsbergen

  1. Frank

    De witte kleur van deze bultrug wordt niet veroorzaakt door een vorm van albinisme maar door leucisme. Leucisme resulteert in een vermindering van alle types huidpigment, niet slechts van enkel het melanine zoals dat bij albinisme het geval is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jules Vismale

    Als deze witte bultrug nou eens een witte potvis was geweest dan was het vast en zeker een directe afstammeling van de legendarische Moby Dick!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.