CITES-top in Johannesburg van start

Ruim tweeduizend vertegenwoordigers van 183 landen zijn vandaag in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg bijeengekomen om nieuwe regels op te stellen voor de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. De landen zijn de ondertekenaars van het CITES-verdrag dat ernaar streeft om dergelijke handel (afhankelijk van de soort) te reguleren of te stoppen. Het eerste CITES-verdrag dateert uit 1975. De aangesloten landen komen elke drie jaar bijeen om de actuele situatie op natuurbeschermingsgebied onder de loep te nemen. In de loop der jaren zijn ruim 5600 dier- en dertigduizend plantensoorten op de Rode Lijsten van CITES terechtgekomen. Verwacht wordt dat de handel in ivoor kan de komende dagen het grootste twistpunt gaat worden. Er geldt een algemeen verbod dat door veel landen ondersteund wordt, maar Zimbabwe en Namibië willen de waardevolle voorraad die ze bezitten toch kunnen verkopen. Dat voornemen heeft bij veel landen weerstand opgeroepen. Verspreid over achttien Afrikaanse landen leven momenteel 352.000 olifanten. Stroperij en het verlies van leefgebied heeft tussen 2007 en 2014 aan 144.000 olifanten het leven gekost.

Lees ook:Zimbabwaanse ivoorberg groeit
Lees ook:Verburg pleit voor tijdelijk vangstverbod blauwvintonijn
Lees ook:Binnenlandse ivoorhandel in Thailand verboden
Lees ook:Ouwehands Dierenpark ontvangt boete voor ‘illegale’ olifanten
Lees ook:Olifantenpopulatie Namibië meer dan verdubbeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.