Ruim vierhonderd Zuid-Afrikaanse neushoorns gestroopt in 2011

Dit jaar zijn in Zuid-Afrika zeker 443 neushoorns ten prooi gevallen aan stropers. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2010, toen nog 333 neushoorns werden vermoord voor hun waardevolle hoorns. Een jaar of tien geleden werden jaarlijks slechts een vijftiental neushoorns gedood in de regenboognatie. De stroperij is de laatste jaren weer op gang gekomen door de explosieve prijsstijging van de hoorns. De objecten bestaan overigens gewoon uit keratine, hetzelfde materiaal dat ook onze menselijke nagels vormt. Voor een kilo hoorn wordt op de zwarte markt heden ten dage al meer dan 45.000 euro betaald. Daarmee is het spul duurder dan goud, platina of cocaïne. Vooral in China en Vietnam zijn de hoorns van het op een na grootste landzoogdier ter wereld zeer gewild, omdat daar nog steeds het bijgeloof heerst dat hoorn kanker kan genezen. De genezende werking van de hoorns is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond.

Lees ook:Stroperij neemt wereldwijd toe
Lees ook:2014 weer rampjaar voor Zuid-Afrikaanse neushoorns
Lees ook:Stropers doodgeschoten in Krugerpark
Lees ook:Parkwachters ontdekken lichamen van gestroopte neushoorns
Lees ook:Bijna zeshonderd neushoorns gedood in Zuid-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.