Gewoonte
Vanaf vandaag is de nieuwe website www.flexitarier.nl in de lucht. De site is een initiatief van Natuur en Milieu, die vindt dat de vleesconsumptie van de gemiddelde Nederlander lichtelijk de spuigaten uitloopt. Per persoon eten we namelijk circa 45 kilogram vlees per jaar. Natuur en Milieu heeft onderzoek laten doen naar het eetgedrag van consumenten. Daaruit blijkt dat 83 procent van de Nederlanders eenmaal in de week kiest voor een vleesloze maaltijd. Verder is vier procent vegetariër en eet dertien procent dagelijks vlees. Echt veranderen wil ons eetpatroon niet, aangezien de consumptie van vlees al jaren nauwelijks varieert. Want al eten we soms een dag geen vlees, de andere dagen komt er juist een groter stukje dierenkarkas op tafel. Akkerman: “De meeste consumenten hebben ingesleten gewoonten. Bovendien zijn de alternatieven vaak wat duurder en niet altijd even lekker. Daarom hebben we deze campagne gelanceerd. Op de site presenteren we alternatieven voor vlees met tips en recepten. Ons ideaal is dat we per persoon 10 kilo vlees per jaar minder gaan eten.”
Natuur en milieu
Akkerman vindt dat de westerse consument echt wat minder vlees moet gaan eten. “De consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin.” Wereldwijd draagt de veehouderij voor dertig procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten, zegt Akkerman. “Daarom is het belangrijk dat we vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de gezondheid van mensen. Mannen hebben bijvoorbeeld zeventig procent meer kans op hart- en vaatziekten bij verhoogde consumptie van rood vlees.” Nu kiest de consument vaak voor vis, kaas of een ei als alternatief voor vlees. Dat is volgens Natuur en Milieu een kleine stap in de goede richting, maar nog beter zou een keuze voor plantaardige producten zijn. Een flexitariër volgt in hoofdzaak een vegetarisch dieet, maar eet incidenteel vlees en/of vis. Op de site voor flexitariërs staan vierhonderd alternatieven voor het dagelijkse stukje vlees.
Lees ook:Nederlander eet gemiddeld een dag per week minder vlees
Lees ook:Supermarkten willen meer verantwoord vlees in de schappen
Lees ook:Nederlanders eten minder vlees
Lees ook:Bisschop pleit voor vleesloze vrijdag
Lees ook:Veel Duitse wilde zwijnen nog steeds radioactief