Unieke beelden tonen hoe narwal jaagt met lange stoottand

Foto: Kristin Laidre, Polar Science Center/publiek domein

Onderzoekers van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben in een video uniek narwalgedrag vastgelegd. Op de beelden is te zien hoe de walvissen hun lange stoottand inzetten tijdens de jacht op vissen. Dat is opmerkelijk, want wetenschappers dachten lange tijd dat de vooral bij mannetjesnarwals voorkomende slagtand (die lijkt op een hoorn) alleen gebruikt werd voor duellen om dominantie en de gunst van vrouwtjes. Een soort narwalversie van een hertengewei dus. Een paar jaar geleden ontdekten onderzoekers dat het uitsteeksel vol zit met miljoenen zenuwtunnels. En onderzoekers gingen er toen vanuit dat de narwal (Monodon monoceros) zijn tand vooral gebruikt om temperatuurverschillen en chemische veranderingen in het water waar te nemen. De tand werkt als een soort grote antenne die informatie verstrekt in het donkere water als narwalvissen tot 1500 meter diepte duiken op zoek naar hun favoriete voedsel: de heilbot. De opvallende narwaltand kan ruim drie meter lang worden. Op de beelden is te zien hoe narwals hun tand snel heen en weer bewegen, waardoor de vissen waarop de zeezoogdieren jagen waarschijnlijk gedesoriënteerd raken. Op dat moment kan de narwal de vis eenvoudig vangen en opeten.

Lees ook:Slagtand van narwal is gevoelig tastobject
Lees ook:‘Belgische’ narwal overleden door voedselgebrek
Lees ook:Unieke beelden van hengelaarvis geschoten in Californische wateren
Lees ook:Narwal gevonden in België
Lees ook:Schotse wetenschappers fotograferen mysterieuze diepzeebewoners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.