Zeehonden jagen rond windmolens op zee

Sommige zeehonden zoeken specifiek naar zeemolens op zee en jagen in de buurt van de antropogene landschapselementen. Dat schrijven onderzoekers van de Schotse St. Andrews University in het tijdschrift Current Biology. Offshore windmolenparken vormen aantrekkelijke jachtgebieden voor zeehonden, net als onderzeese pijpleidingen. Mogelijk vormen de constructies kunstmatige riffen waar veel voedsel voorhanden is en zich bepaalde, door de zeehonden geliefkoosde prooidieren ophouden. De onderzoekers voorzagen honderd gewone zeehonden en grijze zeehonden van gps-zenders. Elf van de foeragerende dieren zwommen van een Duits windmolenpark, 55 kilometer ten noorden van het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog, naar windturbines ten noorden van het Britse graafschap Norfolk. Sommige zeehonden bleken ook herhaaldelijk en soms dagen achter elkaar pijpleidingen te volgen.

 

Lees ook:Kegelrob eet zeehonden op Helgoland
Lees ook:Zeehondencrèche vol met zieke dieren
Lees ook:Recordaantal grijze zeehonden in Waddenzee
Lees ook:Zeehondenbot van vijfduizend jaar oud gevonden
Lees ook:Recordaantal grijze zeehonden geboren op Helgoland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.