Röntgenstralen moeten prehistorische geheimen ontsluieren

Het is waarschijnlijk het beroemdste fossiel ter wereld: het versteende skelet van de Archaeopteryx dat in 1860 in het Beierse plaatsje Solnhofen werd gevonden, toevallig vlak nadat Charles Darwin de toenmalige wereld schokte met zijn baanbrekende evolutietheorie. Voor paleontologen vormde dit fossiel het definitieve bewijs voor het vermoeden dat vogels direct afstammen van de zogenaamde theropoden, een omvangrijke groep tweebenige roofdinosauriërs waartoe ook de legendarische Tyrannosaurus rex behoorde. De gevonden fossielen van Archaeopteryx wijzen namelijk duidelijk uit dat het dier nog veel weg had van een klassiek reptiel, maar ook al beschikte over lichaamskenmerken en adaptaties die direct geassocieerd worden met vogels. De met scherpe tanden uitgeruste kop leek bijvoorbeeld sterk op die van een reptiel en ook de benige, uit 26 vergroeide wervels bestaande staart (die wel met veren bedekt was) doet meer denken aan een reptiel dan aan een vogel. De asymmetrische vorm van de vleugels en in mindere mate het verenkleed waarmee het dier bedekt was, roepen directe associaties op met primitieve vogels.

High-tech onderzoek
Een groep wetenschappers in Stanford gaat het fossiel de komende tijd onderwerpen aan een nadere en unieke analyse. In het laboratorium van Stanford University hebben de wetenschappers namelijk de beschikking over een geavanceerd apparaat dat sterke röntgenstralen uitzendt en op die manier zelfs minuscule organische verbindingen en elementen kan blootleggen. “Een lichaam vergaat, maar van de chemische elementen die een levend organisme vormen zoals calcium, silicone, ijzer of kalium blijft altijd wel wat bewaard”, aldus een van de onderzoekers. Aan de hand van deze chemische sporen hopen de onderzoekers meer anatomische informatie te vergaren over Archaeopteryx. Calciumelementen kunnen bijvoorbeeld informatie opleveren over de botstructuur van dit primitieve vogelreptiel en ijzerresten kunnen wellicht bepalen of we te maken hebben met een warm- of koudbloedig dier.

De wetenschappers zijn hoopvol gestemd, zeker omdat het te gebruiken apparaat al eerder verborgen informatie heeft blootgelegd. In 2005 bleek het futuristische röntgenapparaat ook al een nuttig hulpmiddel te zijn bij het ontcijferen van een manuscript uit de tiende eeuw dat zeldzame kopieën bevatte van werken die toebehoren aan de Oudgriekse wiskundige Archimedes. De resultaten van het diepgravende Amerikaanse onderzoek naar Archaeopteryx lithographica zullen pas over een paar maanden gepubliceerd worden, maar spannend wetenschapsnieuws voor dinosaurusfreaks is het nu al!

Bron: Paleontology News

Lees ook:Oudste geverderde dinosauriër ontdekt
Lees ook:Nieuwe ‘missing link’ in de menselijke evolutie gevonden?
Lees ook:Kleuren van dinosauriër voor het eerst onthuld
Lees ook:Oudste fossiel van bevallend reptiel gevonden
Lees ook:Puntgaaf dinofossiel te zien in Canadees museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.