Réunion gaat haaien doden

Dodelijke aanval
Het in de Indische Oceaan gesitueerde eiland Réunion, waar sinds 2011 vijf mensen zijn gedood door haaien, is van plan om minstens negentig haaien te gaan doden in zijn kustwateren. Naast het plan om haaien te gaan vangen, hebben de autoriteiten ook een tijdelijk surfverbod op het eiland ingevoerd. Die beslissingen volgen kort op de dood van de vijftienjarige Sarah Roperth, een meisje dat twee weken geleden door een haai werd gedood. Haar lichaam werd doormidden gebeten door de grote roofvis. Vissers doodden kort na het incident een tijgerhaai en twee stierhaaien, maar bij geen van de vissen werden menselijke lichaamsdelen in de maag aangetroffen. Dat toont ook gelijk de stupiditeit van zo’n menselijke vergeldingsjacht, want de kans dat je de haai vangt die verantwoordelijk is voor een aanval is in haaienrijke wateren vrijwel nihil.

Dekmantel
Officieel wordt het plan om de komende tijd negentig haaien te gaan vangen door de autoriteiten in Réunion verkocht als wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte ciguatera, een potentieel dodelijk aandoening die ernstige maag- en darmklachten en neurologische klachten kan veroorzaken. Mensen kunnen de ziekte oplopen door het eten van besmette vis. Er is een geval bekend uit Madagaskar waar 98 stierven na het eten van een besmette haai. Toch lijkt dit wetenschappelijke sausje vooral een dekmantel voor een ordinaire, door wrok gevoede vergeldingsjacht. De haai die verantwoordelijk was voor het geval in Madagaskar was een voor de mens volstrekt ongevaarlijke soort. Bovendien ligt de uitbraak in Madagaskar al meer dan een decennium achter ons. Dat alleen tijgerhaaien en stierhaaien, twee voor de mens potentieel gevaarlijke soorten, het doelwit zijn van de ‘wetenschappelijke’ jacht in Réunion is een teken aan de wand. “Het is zonneklaar dat het gewoon gaat om een doelbewuste heksenjacht die plaatsvindt onder de dekmantel van wetenschappelijk onderzoek. De vergelijking met de Japanse walvisjacht dringt zich dan ook heel sterk op”, stelt George Burgess, directeur haaienonderzoek van het Florida Natural History Museum.

Boemerang
Burgess vindt het besluit van Réunion om actief de jacht op haaien te openen bovendien ook vanuit economisch oogpunt erg onverstandig. “Met dit besluit kunnen ze zichzelf wel eens in de voeten schieten. Vergeet niet dat veel toeristen tegenwoordig een wat meer genuanceerde en gesofisticeerde kijk op haaien, haaienaanvallen en natuurbescherming hebben dan de primitieve vergeldingsreflex. Er zullen best mensen zijn die besluiten om een andere bestemming te kiezen als ze lucht krijgen van de tenenkrommende plannen van Réunion.” Een blik op de kille cijfers laat inderdaad zien dat de roep om het doden van mensenetende monsterhaaien vooral een klassiek geval van massahysterie is. Wereldwijd is het aantal haaienaanvallen al jaren vrij stabiel, terwijl het aantal mensen dat geregeld de zee ingaat flink is gestegen. Bovendien doodt de mens bedoeld en onbedoeld 30 tot 75 miljoen(!) haaien per jaar.

Bron: TakePart.com

Lees ook:Haai bijt surfer dood bij La Réunion
Lees ook:Meer doden door haaien in 2011
Lees ook:Haaien doden zeven mensen in 2012
Lees ook:Haai aangespoeld op Terschelling
Lees ook:Meisje slaat haai van zich af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.